E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16628
Lasīšanai: 5 minūtes
9
9

Vai darba devējs var paturēt darbinieka apmācību dokumentus

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. aprīlī, 2019
Iveta

Labdien! Vai darba devējam ir tiesības pēc darba līguma ar attiecīgo darbinieku izbeigšanas paturēt savā valdījumā dokumentu, kas apliecina tādu darba devēja apmaksātu apmācību pabeigšanu, kas šim darbiniekam bija nepieciešamas sava darba veikšanai (piem., autoiekrāvēja apliecību)? Un vai darba devējam ir tiesības paturēt šādu dokumentu savā valdījumā, ja darbinieks uzsaka darba attiecības, piem., gada laikā pēc šādas apliecības saņemšanas?

A
atbild:
09. aprīlī, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darbinieka profesionālās apmācības, kas nepieciešama darba pienākumu veikšanai, organizēšanu un apmaksu regulē Darba likuma 96. pants.

Tātad, ja darba devējs ir nolīdzis darbinieku, kam profesionālo pienākumu izpildei ir nepieciešamas speciālas prasmes un iemaņas un to iegūšanai jāapmeklē kursi vai apmācības, tad:

  • darba devējs darbinieku nosūta uz apmācībām;
  • darbiniekam apmācību laikā tiek saglabāta darbavieta;
  • apmācības apmaksā darba devējs.

Par apmācību apmaksas izdevumu atlīdzināšanu puses (darbinieks un darba devējs) var slēgt rakstveida vienošanos. Šāda vienošanās var būt noslēgta gadījumā, ja profesionālās apmācības vai kvalifikācijas paaugstināšanas pasākumi uzskatāmi par tādiem, kas atbilstoši apstākļiem ir saistīti ar darbinieka veicamo darbu, taču šādai profesionālajai apmācībai vai kvalifikācijas paaugstināšanai (darbinieka konkurētspējas pilnveidošana) nav noteicoša nozīme nolīgtā darba izpildē.

Likums šādas vienošanās situācijā nosaka sekojošus nosacījumus:

  1. darbinieks piekrīt piedalīties šādā profesionālajā apmācībā vai kvalifikācijas paaugstināšanā;
  2. vienošanās termiņš nav ilgāks par diviem gadiem, skaitot no dienas, kad izdots izglītības dokuments, kas apliecina profesionālo apmācību vai kvalifikācijas paaugstināšanu;
  3. vienošanās termiņš ir samērīgs ar profesionālās apmācības vai kvalifikācijas paaugstināšanas izdevumu apmēru;
  4. naudas summa, kas darbiniekam jāatlīdzina saskaņā ar šo vienošanos, nepārsniedz 70 procentus no profesionālās apmācības vai kvalifikācijas paaugstināšanas izdevumu kopsummas;
  5. atlīdzināmā naudas summa darba līguma uzteikuma gadījumā līdz vienošanās termiņa beigām tiek samazināta proporcionāli dienām, kuras darbinieks nostrādājis pēc tam, kad sācies vienošanās termiņš.

Vienošanās par apmācību slēdzama rakstveidā, norādot:

  1. vienošanās termiņu;
  2. ar profesionālās apmācības vai kvalifikācijas paaugstināšanu saistīto darba devēja izdevumu maksimālo apmēru;
  3. profesionālās apmācības vai kvalifikācijas paaugstināšanas detalizētu aprakstu (veids, vieta, laiks utt.);
  4. kārtību, kādā dzēšami ar profesionālo apmācību vai kvalifikācijas paaugstināšanu saistītie darba devēja izdevumi, ievērojot šā panta ceturtās daļas 5. punktu.

Vēl darba devējam ir tiesības prasīt, lai darbinieks atlīdzina izdevumus par profesionālo apmācību vai kvalifikācijas paaugstināšanu, kas notikusi saskaņā ar noslēgto vienošanos, ja darbinieks uzteic darba līgumu pirms vienošanās paredzētā termiņa beigām. Šādas tiesības darba devējam ir arī, uzteicot darba līgumu, pamatojoties uz Darba likuma 101. panta pirmās daļas 1., 2., 3., 4. un 5. punktu, kā arī 101. panta piektajā daļā noteiktajā gadījumā.

Ja darba devēja kopējie izdevumi par profesionālo apmācību vai kvalifikācijas paaugstināšanu gada laikā nepārsniedz valstī noteikto minimālo darba algu, darba devējam nav tiesību prasīt šādu izdevumu atlīdzināšanu. Ja profesionālās apmācības vai kvalifikācijas paaugstināšanas kopējie izdevumi gada laikā pārsniedz valstī noteikto minimālo darba algu, darba devējam ir tiesības prasīt, lai darbinieks atlīdzina darba devējam to izdevumu daļu, kas pārsniedz valstī noteikto minimālo darba algu.

Ja darbinieks uzteic darba līgumu laikā, kad, pamatojoties uz darba devēja un darbinieka noslēgto vienošanos, tiek īstenota profesionālā apmācība vai kvalifikācijas paaugstināšana, vai darbinieks pārtrauc profesionālo apmācību vai kvalifikācijas paaugstināšanu prettiesiskas rīcības dēļ, darba devējam ir tiesības prasīt, lai darbinieks atlīdzina visus faktiskos izdevumus par profesionālo apmācību vai kvalifikācijas paaugstināšanu, kurus darba devējs nevar atgūt no profesionālās apmācības vai kvalifikācijas paaugstināšanas pakalpojuma sniedzēja. Šādas tiesības darba devējam ir, arī uzteicot darba līgumu šā likuma 101. panta pirmās daļas 1., 2., 3., 4. un 5. punktā noteiktajos gadījumos, kā arī 101. panta piektajā daļā noteiktajā gadījumā.

No minētā izriet, ka darba devējs var prasīt darbiniekam atmaksāt apmācību izdevumus, ja ir bijusi noslēgta vienošanās par izdevumu atlīdzināšanu un darbinieks uzteicis darbu.

Tomēr tiesību paturēt apmācību laikā darbiniekam izsniegto profesionālās kvalifikācijas apliecību darba devējam nav. To atzīst arī Valsts darba inspekcija, norādot, ka normatīvajā regulējumā tāda situācija nav atrunāta.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas