E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1660
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Atlaišanas pabalsta izmaksa

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. novembrī, 2012
Alda Koliņa

Ja darbinieks pieņemts darbā uz iepriekšējā darbinieka bērna kopšanas atvaļinājuma laiku, vai, atgriežoties darbā iepriekšējam darbiniekam, aizvietotājam ir jāizmaksā atlaišanas pabalsts?

A
atbild:
05. decembrī, 2012
Valsts darba inspekcija
Edgars Timpa, Darba tiesību nodaļas juriskonsults

Saskaņā ar Darba likuma 44.panta pirmās daļas 3.punkta nosacījumiem darba līgumu uz noteiktu laiku var noslēgt, lai veiktu noteiktu īslaicīgu darbu, kā promesoša vai no darba atstādināta darbinieka aizvietošanu, kā arī tāda darbinieka aizvietošanu, kura pastāvīgā darba vieta kļuvusi brīva līdz brīdim, kad tiks pieņemts darbā jauns darbinieks.

Jāatzīmē, ka atbilstoši Darba likuma 44.panta ceturtās daļas prasībām uz noteiktu laiku noslēgta darba līgumā norāda darba līguma beigu termiņu vai arī apstākļus, kas liecina par attiecīgā darba pabeigšanu. Savukārt, ja darba līgumā nav norādīts laiks, uz kādu tas noslēgts, vai atbilstoši apstākļiem nav pieļaujama darba līguma noslēgšana uz noteiktu laiku, tad saskaņā ar Darba likuma 44.panta piektās daļas nosacījumiem darba līgums atzīstams par noslēgtu uz nenoteiktu laiku.

Vienlaikus ir jānorāda, ka uz noteiktu laiku noslēgtā darba līguma izbeigšana notiek saskaņā ar Darba likuma 113.pantā norādītajiem darba tiesisko attiecību izbeigšanās pamatiem. Proti, saskaņā ar Darba likuma 113.panta pirmo daļu darba tiesiskās attiecības pēc līguma, kas noslēgts uz noteiktu laiku, izbeidzas ar dienu, kad izbeidzas darba līguma termiņš.
Piemēram, darbinieks saskaņā ar darba līguma nosacījumiem ir pieņemts darbā uz noteiktu laiku līdz 07.12.2012., t.i., uz promesoša darbinieka, kas atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, vietu. Tas nozīmē, ka līdz ar darba līgumā norādītā termiņa iestāšanos, proti, ar 07.12.2012., izbeidzas arī pats darba līgums jeb darba tiesiskās attiecības.

Savukārt saskaņā ar Darba likuma 113.panta otrās daļas nosacījumiem, ja  darba līgumā, kas noslēgts uz noteiktu laiku, nav noteikts beigu termiņš, darba devējam ir pienākums rakstveidā paziņot darbiniekam par gaidāmo darba tiesisko attiecību izbeigšanos ne vēlāk kā divas nedēļas iepriekš. Piemēram, darbinieks saskaņā ar darba līguma nosacījumiem ir pieņemts darbā uz noteiktu laiku līdz promesoša darbinieka atgriešanās no bērna kopšanas atvaļinājumā. Kas nozīmē, ka darba devējam pirms promesoša darbinieka konkrēta atgriešanās datuma vismaz divas nedēļas iepriekš rakstveidā ir jāpaziņo darbiniekam par darba tiesisko attiecību izbeigšanos.

Būtiski atzīmēt, ka darba tiesisko attiecību izbeigšanās atbilstoši Darba likuma 113.panta nosacījumiem nerada darba devējam pienākumu izmaksāt darbiniekam atlaišanas pabalstu, jo šāda pabalsta izmaksa ir pieļaujama tikai Darba likuma 112.pantā minētajos gadījumos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas