E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16568
Lasīšanai: 3 minūtes
1
4
1
4

Par servitūta ceļu jāgādā pašam lietotājam

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. martā, 2019
Aļesja

Pie mājas ved servitūta ceļš. Es esmu 1. grupas invalīds. Ceļš ir ļoti sliktā stāvoklī. Reizi mēnesī ved dialīzes šķidrumu. Autobusiņš nevar piebraukt. Kam ir jānodrošina normāls ceļš, lai es varētu saņemt medicīniskos pakalpojumus, arī ārsta vizīti mājās? “Ātrie” arī nevar tikt pie manis, kad ir slikti laikapstākļi. Vai tas nav pašvaldības pienākums?

A
atbild:
29. martā, 2019
Mudīte Luksa
LV portāls

Saskaņā ar likumu Par autoceļiem visi Latvijas autoceļi pēc to nozīmes iedalāmi valsts autoceļos, pašvaldību ceļos, komersantu ceļos un māju ceļos. Māju ceļi ir tie, kuri nesavieno citus augstāka līmeņa ceļus, bet nodrošina piekļuvi konkrētām mājām (saimniecībām). Vietējai varai ir pienākums rūpēties par ceļiem, kas ir tās īpašums.

Ceļa servitūts ir apgrūtinājums, kas uzlikts vienam īpašumam un kalpo par labu citam īpašumam kā vienīgais piekļuves nodrošinājums, un pašvaldība šajās civiltiesiskajās attiecībās nav iesaistīta.

Saskaņā ar Civillikuma (CL) 1151. pantā noteikto ceļš ir jāuztur servitūta lietotājam. No Jūsu sniegtās informācijas nav saprotams, vai esat vienīgais servitūta ceļa lietotājs. Ja lietotāji ir vairāki, tad ceļa uzturēšana kārtībā ir visu lietotāju kopīgs pienākums. Otrkārt, ja ceļu sabojājis (piemēram, izmantojot smago tehniku) zemes īpašnieks, kura teritorijā servitūts atrodas, arī viņam būtu pienākums radītos bojājumus novērst. Ja viņš to nedara, šādu rīcību var vērtēt kā šķēršļu radīšanu servitūta izlietošanai un CL 1140. panta pārkāpumu, kā dēļ servitūta izlietotājs var celt prasību tiesā par kaitējuma atlīdzību. Taču uzreiz jāņem vērā, ka tas būs sarežģīts un ilgstošs process.

Ja iepriekš minētie faktori nav vērā ņemami, esat vienīgais ceļa lietotājs bez ģimenes atbalsta iespējām un apstākļi ir veselību un dzīvību apdraudoši, var ieteikt vērsties vietējā pašvaldībā ar lūgumu sociālās palīdzības kārtā sakārtot ceļu tiktāl, lai nodrošinātu veselības aprūpes pieejamību (kas saskaņā ar likumu Par pašvaldībām tomēr ir pašvaldības autonomās funkcijas).

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas