E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16518
Lasīšanai: 2 minūtes
6
6

Pabalstu par B lapu slima bērna kopšanai aprēķina no vidējās iemaksu algas

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. martā, 2019
Iveta

Labdien! Kā tiek aprēķināta vidējā izpeļņa slimības lapas B apmaksai sakarā ar slima bērna kopšanu? Slimības lapa sākas 2019. gada februārī, darbinieks ir sācis strādāt 2018. gada jūnijā, 2018. gada janvāris–2018. gada maijs – saņemts bezdarbnieka pabalsts.

A
atbild:
13. martā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

No bērna pirmās slimības dienas vecākam izsniedz darbnespējas lapu B slima bērna kopšanai, pamatojoties uz kuru Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) piešķir un izmaksā slimības pabalstu par laiku no bērna slimības 1. dienas līdz 14. dienai, ja slimais bērns kopts mājās, kā arī no 15. līdz 21. dienai, ja bērns ir kopts stacionārā.

Pabalsta apmērs ir 80% no strādājošā vecāka, kurš kopj slimo bērnu, vidējās iemaksu algas.

Darba ņēmējam vidējo iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā saslimis bērns (pirmā saslimšanas diena).

Ja darbnespējas lapa izsniegta februārī, vidējās iemaksu algas aprēķina periods būs 2017. gada decembris–2018. gada novembris.

Aprēķinot pabalstu, attiecīgajā 12 mēnešu periodā tiek ņemti vērā darbā gūtie ienākumi (bruto alga), no kuriem ir veiktas sociālās iemaksas. Ja šajos 12 mēnešos iemaksu algas kādu laiku nav bijis (saņemts bezdarbnieka pabalsts), par šo periodu vidējo iemaksu algu nosaka 40% apmērā no valstī vidējās iemaksu algas aizpagājušajā gadā.

2017. gadā vidējā apdrošināšanas iemaksu alga valstī bija 764,42 eiro. 40% no tās ir 305,77 eiro.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas