E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16437
Lasīšanai: 5 minūtes
6
6

Sods par auto vadīšanu bez tiesībām

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. martā, 2019
Kristaps

Kāds sods pienākas, ja mašīnas turētājs un īpašnieks pēc tehniskās pases vada auto bez tiesībām? Kas notiek ar mašīnu, tā tiek evakuēta? Vai ir iespējas to transportēt kādam citam, kam ir tiesības?

A
atbild:
05. martā, 2019
Linda Balode
LV portāls

Ceļu satiksmes likuma (CSL) 26. pants paredz, ka transportlīdzekļu vadīšanas tiesības ļauj personai vadīt attiecīgajai kategorijai atbilstošu transportlīdzekli, pārvadāt pasažierus un kravu, individuāli apmācīt personas vadīt transportlīdzekļus un veikt citas normatīvajos aktos transportlīdzekļa vadītājam atļautās darbības, piedaloties ceļu satiksmē. Vienlaikus tajā noteikts, ka personas tiesības vadīt transportlīdzekļus apliecina:

  • attiecīgs ieraksts transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā vai arī traktortehnikas un tās vadītāju informatīvajā sistēmā;
  • derīga transportlīdzekļa vadītāja apliecība (vadīšanas iemaņu pārbaudes laikā transportlīdzekļa vadītāja tiesības vadīt transportlīdzekli apliecina derīga transportlīdzekļa vadītāja apliecība vai braukšanas mācību atļauja).

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (LAPK) paredzētais sods par braukšanu bez tiesībām atšķiras atkarībā no konkrētās situācijas:

  • par transportlīdzekļa vadīšanu, ja ir spēkā transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums, izņemot gadījumu, kad izmantošanas aizliegums piemērots pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas ietvaros, uzliek naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam 40 eiro apmērā (LAPK 4panta ceturtā daļa);
  • par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav atbilstošas kategorijas transportlīdzekļu vadīšanas tiesību, nav iegūtas profesionālo vadītāju tiesības vai transportlīdzekļa vadītājs vada transportlīdzekli, kas neatbilst vadītāja apliecībā norādītajam ierobežojuma kodam, uzliek naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no 40 līdz 280 eiro (LAPK 4panta piektā daļa);
  • par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav transportlīdzekļu vadīšanas tiesību (transportlīdzekļu vadīšanas tiesības noteiktā kārtībā nav iegūtas vai ir atņemtas) vai ir spēkā transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums, kas piemērots pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas ietvaros, uzliek naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no 280 līdz 430 eiro (pārkāpjot iepriekš minēto atkārtoti gada laikā, transportlīdzekļa vadītājam piemēro administratīvo arestu no 5 līdz 15 diennaktīm un uzliek naudas sodu 570 eiro apmērā) – LAPK 4panta sestā un septītā daļa.

Kā iepriekš LV portālam norādījusi Valsts policija, transportlīdzekli var izņemt, ja tas tiek vadīts atkārtoti gada laikā bez transportlīdzekļu vadīšanas tiesībām (tās noteiktā kārtībā nav iegūtas vai ir atņemtas) vai ir spēkā transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums, kas piemērots pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas ietvaros. Transportlīdzekļa izņemšanas gadījumā to nevar nodot glabāšanā citai klātesošai personai. Savukārt, ja transportlīdzekli neizņem, to atstāj vai pārvieto uz vietu, kur transportlīdzeklim atļauts stāvēt. Tas nozīmē, ka persona, kurai ir transportlīdzekļa vadītāja tiesības, drīkst pēc tam to pārvietot, piemēram, nogādāt Jūsu dzīvesvietā, garāžā vai kādā stāvlaukumā u. tml.

Saskaņā ar LAPK 257. pantu (..) [iz]ņemtās mantas un dokumentus līdz brīdim, kad stājas spēkā lēmums administratīvā pārkāpuma lietā (ja izdarīts administratīvais pārkāpums, kas paredzēts šā kodeksa 149.4 panta septītajā daļā, 149.5 panta piektajā daļā vai 149.15 pantā (izņemot sestajā daļā paredzēto pārkāpumu) līdz piemērotā naudas soda izpildei), institūcijas (amatpersonas), kurām ir tiesības izņemt mantas un dokumentus, nodod glabāšanā Ministru kabineta (MK) noteiktajā kārtībā.

Kārtību, kādā administratīvā pārkāpuma lietā ceļu satiksmē izņemto transportlīdzekli atdod tā īpašniekam, turētājam, atbildīgās institūcijas lēmumā norādītajai personai vai viņu pilnvarotajai personai, nosaka MK noteikumi Nr. 1098 Noteikumi par rīcību ar administratīvo pārkāpumu lietās izņemto mantu un dokumentiem.

Ar kādu sodu jārēķinās, braucot pie stūres bez tiesībām, plašāk var meklēt LV portāla publikācijā.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas