E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16375
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Kapitāla daļu pirmpirkuma tiesības

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. februārī, 2019
Sanita

Labdien! Esam firma ar diviem dibinātājiem. Es esmu valdes priekšsēdētāja, kolēģis – valdes loceklis. Statūtos mums katram pieder puse, 50 uz 50, ar atsevišķām paraksta tiesībām. Es vēlos pārdot savu daļu. Vai otram ir pirmpirkuma tiesības? Vai es drīkstu pārdot svešam cilvēkam? Vai tam nav nepieciešama valdes locekļa (otra dibinātāja) piekrišana vai paraksts? Un kas notiek, ja piedāvāju otrai personai iegādāties savu daļu, bet tā atsakās?

A
atbild:
13. martā, 2019

Saskaņā ar Komerclikuma 189. panta 1. daļugadījumā, kad dalībnieka daļas tiek pārdotas, pārējiem dalībniekiem ir pirmpirkuma tiesības, ja statūtos nav noteikts citādi”.

Paziņošana par daļu atsavināšanas un/vai iegūšanas nodomu ir realizējama saskaņā ar iepriekšminētā panta 2. daļu. Pēc pirmpirkuma tiesību notecējuma (skatīt iepriekšminētā panta 3. daļu), ja otrs dalībnieks šīs tiesības nav izlietojis vai ir atteicies no pirmpirkuma tiesībām, daļas atsavinātājs ir tiesīgs daļas pārdot ieguvējam. Otra dalībnieka piekrišana daļu atsavināšanai nav paredzēta.

Ja piedāvājums nevainagojas ar darījumu (daļas netiek pārdotas), kapitāla daļu turētājs saglabā savas īpašumtiesības pār atsavināmajām daļām un ir tiesīgs tās atkārtoti pārdot. Atkārtotas pārdošanas gadījumā piemērojama iepriekšminētā daļu atsavināšanas kārtība.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas