E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16361
Lasīšanai: 2 minūtes

Slimība atvaļinājuma laikā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. februārī, 2019
Dace

Labdien! Vasarā atvaļinājuma laikā nācās slimot, bet, kā zināms, par šo laiku pēc tam tiek pagarināts atvaļinājums. Vēlējos šo atvaļinājuma periodu izņemt kopā ar nākamā gada atvaļinājumu, taču man to neatļāva, jo man jau ir izmaksāta par atvaļinājumu nauda un jāizmanto tūlīt vai jāatmaksā atpakaļ. Vai tā tas ir, un vai man pēc atvaļinājuma uzreiz bija jāizņem šis pagarinātais atvaļinājums par slimības laiku, vai arī es to vismaz varēju izlietot šajā gadā? Paldies!

A
atbild:
20. februārī, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 150. panta 6. daļa nosaka, ka ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu pārceļ vai pagarina darbinieka pārejošas darbnespējas gadījumā.

Praksē tas nozīmē, ka darbiniekam ir iespēja izvēlēties – atvaļinājumu pagarināt uzreiz par slimības dienu skaitu vai rakstveidā lūgt to pārcelt uz citu laiku. Lūguma pārcelt gadījumā tiek skaņotas abu pušu iespējas – kad tas ir iespējams un netraucē uzņēmuma darba gaitu.

Papildus jāmin, ka slimība atvaļinājuma laikā darbiniekam finansiāli nav izdevīga, jo slimības lapas apmaksa atšķiras no atvaļinājuma naudas aprēķina. Proti, tādos gadījumos darba devējs veic samaksas pārrēķinu un visbiežāk darbiniekam nākas atvaļinājuma naudu daļēji atmaksāt, vai arī darba devējs pēc vienošanās veic ieturējumu no nākamās darba samaksas.

Jūsu situācijā atvaļinājums ir jākompensē, vienojoties ar darba devēju par konkrētu laiku.

Vairāk par atvaļinājuma izmantošanu lasiet skaidrojumā Atvaļinājuma piešķiršana, pagarināšana un pārcelšana.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas