E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16168
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Kā bērna tēvs var tikt reģistrēts Lielbritānijā dzīvojošās mātes laulātais

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. janvārī, 2019
Valdis

Labdien! Man ir šāds jautājums. Es apprecējos 2014. gadā, būdams cietumā, bet sieva 2015. gadā aizbrauca projām uz Angliju, un mēs neesam vairāk tikušies. Taču pašlaik viņa ir stāvoklī no cita vīrieša, ar kuru nedzīvo kopā. Sieva laulībā ar mani palika savā uzvārdā un es savā. Sakiet, kāds uzvārds būs bērnam? Kā es tiesiskā ceļā varu apstrīdēt savu paternitāti, ja kopš 2015. gada neesmu fiziski ticies ar sievu un viņa visu laiku dzīvo Anglijā? Braukt uz Latviju un izšķirties oficiāli viņa atsakās un pašlaik mani šantažē ar šo situāciju, jo mans materiālais stāvoklis ir stabils. Ko man iesākt šajā situācijā? Kā es varu atteikties no bērna un šķirt šo laulību?

A
atbild:
13. februārī, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Imants Muižnieks, zvērināts advokāts, Dr. iur.

Situācijas apraksts liecina, ka bērns piedzims un dzimšana tiks reģistrēta Lielbritānijā atbilstoši šīs valsts likumiem, par kuriem LV portālam nav informācijas. Kā norādīts Apvienotās Karalistes valdības tīmekļvietnes sadaļā Childcare and Parenting > Register a birth (dzimšanas reģistrācija), ja bērna vecāki ir laulāti, tad, reģistrējot bērna piedzimšanu, māte var vienpersoniski kā bērna tēvu norādīt personu, ar kuru tā ir bijusi laulāta bērna ieņemšanas vai piedzimšanas brīdī.

Tā kā dzīvojat dažādās valstīs, situācija ir gana sarežģīta, tādēļ ar jautājumu vērsāmies pie zvērināta advokāta Imanta Muižnieka, kurš sniedza šādu atbildi:

“Laulības šķiršanas lietas piekritību noteiks Padomes 2003. gada 27. novembra Regula (EK) Nr. 2201/2003 par jurisdikciju un spriedumu atzīšanu un izpildi laulības lietās un lietās par vecāku atbildību un par Regulas (EK) Nr. 1347/2000 atcelšanu. Vispārējās piekritības noteikumi paredzēti regulas 3. pantā, kura attiecīgais punkts noteic, ka kompetentā tiesa atrodas dalībvalstī, [..] kurā ir prasītāja pastāvīgā dzīvesvieta, ja viņš tur pastāvīgi dzīvojis vismaz gadu tieši pirms prasības iesniegšanas. Izpildoties šim nosacījumam, procesu par laulības šķišanu var uzsākt arī Latvijā. Turklāt saskaņā ar Padomes Regulu Nr. 1259/2010, ar kuru īsteno ciešāku sadarbību attiecībā uz tiesību aktiem, kas piemērojami laulības šķiršanai un laulāto atšķiršanai, kompetentā iestāde var būt gan tiesa, gan arī notārs.

Tomēr minētās regulas neattiecas uz vecāku un bērnu attiecību nodibināšanu vai apstrīdēšanu. Vispārējs princips ir tāds, ka lieta bērna interesēs būtu izspriežama, ņemot vērā tuvuma kritēriju. Tas nozīmē, ka paternitātes strīdu nāksies risināt bērna mītnes valstī atbilstoši šīs valsts likumam. Turklāt lietas turpmākā virzība būs atkarīga arī no konkrētiem apstākļiem (piemēram, kad un kur tiks celta sākotnējā prasība, kurš būs prasītājs), atceroties, ka paternitāti var apstrīdēt tikai pēc tās konstatēšanas, t.i., pēc paternitātes nostiprināšanas dzimšanas reģistros. Ņemot vērā, ka jautājums par laulības šķiršanu netika savlaicīgi sakārtots, šobrīd varu piebilst vien to, ka lietas virzība nebūs vienkārša, ja, piemēram, otra puse iesniegs pretprasību par uzturlīdzekļu piedziņu.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas