E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16159
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

Pašnodarbinātais nav apdrošināts visiem riskiem

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. janvārī, 2019
Zita

Sākšu strādāt darbavietā, kurā noslēgšu līgumu, bet man ir pašai jānokārto pašnodarbinātā statuss, IK vai SIA. Kurš būtu atalgojuma ziņā visizdevīgākais? Un vai, strādājot vienā no šiem trijiem, es saņemšu visas sociālās garantijas, ja maksāšu nodokļus? Maternitātes pabalstus, veselības apdrošināšanas, bezdarbnieku pabalstu, ja vairs tur nestrādāšu?

A
atbild:
17. janvārī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja tas ir uzņēmuma līgums un izmaksātājs izmaksā līgumā paredzētos ienākumus, nodokļus neieturot, tad valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) veic pats ienākuma saņēmējs kā pašnodarbinātais.

Pašnodarbinātais maksā pilno obligāto iemaksu likmi (32,15%), ja ienākums mēnesī sasniedz 430 eiro. Tādā gadījumā ir maternitātes un slimības apdrošināšana, vecāku apdrošināšana, veselības apdrošināšana, invaliditātes apdrošināšana un pensijas apdrošināšana. Katram šim apdrošināšanas gadījumam ir paredzēti pabalsti, pensijai veidojas pensijas kapitāls.

Taču tiesību uz bezdarbnieka pabalstu nebūs, jo pašnodarbinātais nav apdrošināts bezdarbam.

Ja ienākums mēnesī ir mazāks par 430 eiro, tad sociālā apdrošināšana ir tikai pensijai, jo jāmaksā 5% iemaksas tikai pensijas apdrošināšanai.

Ja ienākums mēnesī ir lielāks par 430 eiro, iemaksām par šo ienākumu ir divi varianti – maksāt pilno likmi vai 5% no starpības starp faktisko ienākumu un 430 eiro.

Tāpat ir arī individuālajam komersantam, kas atbilstoši likumam “Par valsts sociālo apdrošināšanu” arī ir pašnodarbinātais.

Kas attiecas uz SIA, tad darba devēja un darba ņēmēja obligāto iemaksu objekts ir visi algotā darbā aprēķinātie ienākumi, no kuriem jāietur iedzīvotāju ienākuma nodoklis, neatskaitot neapliekamo minimumu, nodokļu atvieglojumus un attaisnotos izdevumus, par kuriem nodokļu maksātājam ir tiesības samazināt apliekamo ienākumu, vienkāršāk – bruto alga.

Darba ņēmējam ir pilns sociālās apdrošināšanas risku komplekts: maternitātes un slimības apdrošināšana, vecāku apdrošināšana, apdrošināšana bezdarba gadījumam, pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām, veselības apdrošināšana, invaliditātes apdrošināšana, pensijas apdrošināšana.

VSAOI likme ir 35,09% (24,09% samaksā darba devējs, 11% darba ņēmējs).

Kurš nodokļu režīms atalgojuma ziņā ir visizdevīgākais, jāanalizē pašam cilvēkam, vai arī jāvēršas pēc konsultācijas pie profesionāliem nodokļu konsultantiem, jo ir jāzina konkrēti dati, jāveic aprēķini.

Cik pašnodarbinātais un individuālais komersants nopelna (no ieņēmumiem atņemot izdevumus), tik arī ir.

Vēl piebilde saistībā ar Jūsu jautājumā norādīto, ka sāksiet strādāt darbavietā, kurā noslēgsiet līgumu, bet Jums ir pašai jānokārto pašnodarbinātā statuss, IK vai SIA. Saimnieciskās darbības nodrošināšanai uzņēmumi mēdz izmantot pašnodarbināto personu pakalpojumus, taču tas var liecināt par darba tiesiskajām attiecībām Darba likuma izpratnē.

Likumā Par iedzīvotāju ienākuma nodokli ir noteikts, ka persona ir faktiski uzskatāma par darba ņēmēju un tai ir jāmaksā algas nodoklis, ja tiek konstatēta vismaz viena no pazīmēm:

  1. maksātāja ekonomiskā atkarība no personas, kurai tas sniedz pakalpojumus;
  2. finansiālā riska neuzņemšanās peļņu nenesoša darba izpildes vai zaudētu debitoru parādu gadījumā;
  3. maksātāja integrācija uzņēmumā, kuram viņš sniedz savus pakalpojumus. Integrācija uzņēmumā šā panta izpratnē ir darba vai atpūtas vietas esamība, pienākums ievērot uzņēmuma iekšējās kārtības noteikumus un citas līdzīgas pazīmes;
  4. maksātāja faktisko brīvdienu un atvaļinājumu esamība un to ņemšanas kārtības saistība ar uzņēmuma iekšējo darba kārtību vai citu uzņēmumā nodarbināto fizisko personu darba grafiku;
  5. maksātāja darbība notiek citas personas vadībā vai kontrolē, maksātājam nav iespējas piesaistīt darbu izpildē savu personālu vai izmantot apakšuzņēmējus;
  6. maksātājs nav pamatlīdzekļu, materiālu un citu saimnieciskajā darbībā izmantoto aktīvu īpašnieks (šis kritērijs neattiecas uz personīgo autotransportu vai atsevišķiem personīgajiem instrumentiem, kas izmantoti darba uzdevumu izpildei).
Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas