E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16152
Lasīšanai: 4 minūtes
5
5

Zemes nomas līguma nosacījumi

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. janvārī, 2019
Valentīna

2009. gadā esmu noslēgusi lauku apvidus zemes nomas līgumu – par pašvaldībai piekritīgu zemi. Līgums noslēgts ar iznomātāju – Indras pagasta padomi, kas rīkojas saskaņā MK noteikumiem Nr. 644 “Noteikumi par neizpirktās lauku apvidus zemes nomas līguma noslēgšanas un nomas maksas aprēķināšanas kārtību”, pieņemti 2005. gada 30. augustā. Zemes lietošanas mērķis – 0101 – lauksaimniecības vajadzībām. 2019. gada janvārī izbeigsies līguma termiņš. Jautājums: vai nomas maksas nosacījumi man paliks pēc noslēgtā līguma nosacījumiem, vai būs piemēroti nosacījumi pēc MK noteikumiem Nr. 350 “Publiskas personas zemes nomas un apbūves tiesības noteikumi”, kuri stājās spēkā no 01.07.2018.?

A
atbild:
13. februārī, 2019
Valsts zemes dienests
Iveta Ciganova, Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Ministru kabineta 2005. gada 30. augusta noteikumi Nr. 644 “Noteikumi par neizpirktās lauku apvidus zemes nomas līguma noslēgšanas un nomas maksas aprēķināšanas kārtību” (turpmāk – MK noteikumi Nr. 644) izdoti saskaņā ar Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likuma 25. panta septīto daļu. Šā likuma 25. pants regulē jautājumu par tādas personas tiesībām, kurai zemes reformas ietvaros bija piešķirta zeme pastāvīgā lietošanā, bet persona nav veikusi visas likumā noteiktās darbības, lai šo zemi iegūtu (noformētu) savā īpašumā, tāpēc personai ir izbeigušās zemes pastāvīgās lietošanas tiesības.

Taču Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likuma 25. panta otrā daļa noteic, ka persona, kurai zemes pastāvīgās lietošanas tiesības izbeigušās šā likuma 25. panta pirmajā daļā minētajos gadījumos vai kurai zemes pastāvīgās lietošanas tiesības izbeigušās saskaņā ar likumu “Par zemes reformas pabeigšanu lauku apvidos, iegūst zemes nomas pirmtiesības uz tās lietošanā bijušo zemi. Zemes nomas līgumu slēdz uz laiku, kas nav mazāks par 10 gadiem, ja vien zemes nomnieks nevēlas noslēgt zemes nomas līgumu uz īsāku termiņu. Ja zemes nomnieks vēlas, zemes nomas līgums tiek pagarināts. Zemes nomniekam ir tiesības zemes nomas līgumu ierakstīt zemesgrāmatā.

MK noteikumu Nr. 644 pielikumā ir apstiprināts lauku apvidu zemes nomas tipveida līgums. Tipveida līguma 2.2. punkts paredz, ka līguma termiņš var tikt mainīts uz iznomātāja un nomnieka vienošanās pamata (citiem vārdiem, pusēm noslēdzot vienošanos par grozījumiem līgumā).

Valsts zemes dienesta ieskatā, ja zemes nomnieks ir iesniedzis iesniegumu pašvaldībai par zemes nomas līguma termiņa pagarināšanu uz vēlamo laiku, pamatojoties uz Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likuma 25. panta otro daļu, kas paredz tiesības pēc zemes nomnieka lūguma pagarināt zemes nomas līgumu, un pamatojoties uz līguma 2.2. punktu, pašvaldībai ir jāpagarina iepriekš noslēgtais zemes nomas līgums. Līguma nosacījumiem jāatbilst ar MK noteikumiem Nr. 644 apstiprinātajam lauku apvidu zemes nomas tipveida līgumam.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 43 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas