E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16129
Lasīšanai: 2 minūtes
4
4

Darba samaksas piedziņa tiesā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. janvārī, 2019
Aldis

Labdien! Ja konstatēju, ka darba devējs darba samaksā regulāri nepareizi aprēķinājis virsstundas un dīkstāvi, tad par cik ilgu periodu es varu pieprasīt algas pārrēķinu un piedzīt iztrūkstošo summu? Un vai to ir tiesīgs pieprasīt darbinieks, kurš vairs nav darba attiecībās 6 mēnešus, bet iepriekš arī tika apzināti krāpts no darba devēja puses?

A
atbild:
18. janvārī, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Nesaskaņas starp darba devēju un ņēmēju par darba samaksu ir bieži sastopamas. Atbilstoši likumu terminoloģijai tas ir individuāls strīds. Darba likuma 30. pants nosaka, ka individuāli tiesību strīdi starp darbinieku un darba devēju sākotnēji izskatāmi un izšķirami uzņēmumā, bet, ja tas nav iespējams, jāvēršas tiesā.

Ar prasījumiem par darba attiecībām, kuras šobrīd nepastāv, tiesā var vērsties divu gadu laikā no prasījuma rašanās brīža (DL 31. pants). Jārēķinās, ka būs nepieciešami pierādījumi – dokumenti, lai prasību uzturētu.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 43. panta pirmās daļas pirmo punktu prasītāji prasībās par darba samaksas piedziņu un citiem darbinieku prasījumiem, kas izriet no darba tiesiskajām attiecībām vai ir ar tām saistīti, ir atbrīvoti no tiesas izdevumu samaksas.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas