E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16066
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Invaliditātes apliecība nav personu apliecinošs dokuments

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. janvārī, 2019
Māris

Ierodos iestādē personīgi tikai ar invalīda apliecību kā personu apliecinošu dokumentu, lai saņemtu bezmaksas sabiedriskā transporta abonementa biļeti, bet man papildus prasa personu apliecinošu dokumentu. Invalīda apliecībā ir personas dati un fotogrāfija – šo dokumentu man izdeva, uzrādot pasi. Man pase ir vienīgais oficiālais personu apliecinošais dokuments. Tad jau, izmantojot piešķirto pakalpojumu, arī ikdienā man līdzi jānēsā pase? Kur ir patiesā elastība, pildot likuma noteikumus?

A
atbild:
15. janvārī, 2019
Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde
Samanta Krieva, Sabiedrisko attiecību speciāliste

Saskaņā ar Personu apliecinošu dokumentu likuma 4. pantu Latvijā ir divi personu apliecinoši dokumenti – pase un personas apliecība. Līdz ar to visur, kur ir nepieciešams noskaidrot personas identitāti, der tikai iepriekš minētie dokumenti.

Proti, invaliditātes apliecība ir tikai invaliditāti apliecinošs dokuments, ar kuru var pierādīt attiecīgā statusa esamību un pretendēt uz attiecīgu atbrīvojumu vai labumu. Savukārt tas, ka invaliditātes apliecībā ir fotogrāfija un personas dati, nepadara to par personu apliecinošu dokumentu. Vienlaikus pasei vai personas apliecībai salīdzinājumā ar citu dokumentu, piemēram, invaliditātes, studenta, politiski represētās personas apliecību u. tml., kas apliecina personai kādu tiesību esamību, pretviltošanas prasības ir krietni augstākas.

Ikdienā obligāti nav jānēsā līdzi kāds no personu apliecinošiem dokumentiem, ja vien neatrodaties valsts pierobežā. Vienlaikus personai jābūt gatavai, ka valsts un pašvaldību iestādēs jāuzrāda pase vai personas apliecība, lai varētu identificēt personu valsts pārvaldes pakalpojumu saņemšanai.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas