E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16025
Lasīšanai: 4 minūtes
13
13

Par ceļu satiksmes negadījuma vietas pamešanu vainīgajam nosūta pavēsti

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. janvārī, 2019
Lauris

Par ceļu satiksmes negadījuma vietas pamešanu. Pastāv iespēja izšmaukt un netikt sodītam? Kādos termiņos pēc CSNg noformēšanas policija veic vainīgās puses, kura ir aizbēgusi no notikuma vietas, auto apskati, lai fiksētu vainīgās automašīnas bojājumus, ja ir sniegta informācija par automašīnas marku un valsts reģistrācijas numura zīmi, kā arī personas apraksts?

A
atbild:
06. februārī, 2019
Linda Balode
LV portāls
Valsts policija
Līna Kaļķe, Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste

Gadījumos, ja notiek ceļu satiksmes negadījums (CSNg) un vainīgā puse aizbrauc no negadījuma vietas, neziņojot par to policijai, cietusī persona izsauc policiju, lai fiksētu CSNg un noformētu dokumentus. Ja notikuma brīdī bija liecinieki, tad, ierodoties policijai, viņi sniedz paskaidrojumus, pastāstot gan par redzētās mašīnas marku, modeli, krāsu, valsts reģistrācijas numuru, gan citām pazīmēm. Arī pats vadītājs sniedz paskaidrojumus, vai viņš redzējis automašīnu, kas izraisīja CSNg (attiecīgi apraksta visu, ko ir iegaumējis).

Pēc tam, ierodoties Ceļu policijas darbiniekiem, tiek noformēts ceļu satiksmes negadījuma protokols, veikta transportlīdzekļa apskate, kuras laikā atzīmē bojājumus, kas radušies CSNg rezultātā.

Attiecīgi CSNg materiālu reģistrē elektroniskajā notikumu žurnālā, pēc tam šo informāciju nosūta atbilstošajai nodaļai, kas nodarbojas ar transportlīdzekļu meklēšanu. Ja ir zināms vainīgās puses transportlīdzekļa valsts reģistrācijas numurs, noskaidro, kas ir transportlīdzekļa īpašnieks/turētājs, un uz deklarēto dzīvesvietas adresi nosūta pavēsti par ierašanos attiecīgajā policijas iecirknī, lai uzrādītu transportlīdzekli apskatei. Tās laikā noskaidro, vai persona izraisījusi CSNg (apskata skrāpējumus uz abām mašīnām, salīdzina augstumu, kur tie katrai atrodas, utt.). Tad vainīgā puse vai nu atzīst savu vainu, vai neatzīst. Ja vainīgā puse neatzīst savu vainu, ņem materiālus no skrāpējuma vietām un nosūta ekspertīzei.

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 149.16 panta piektajā daļā par ceļu satiksmes negadījuma vietas atstāšanu paredzēts velosipēda un mopēda vadītājam naudas sods no 7 līdz 55 eiro, cita transportlīdzekļa vadītājam – 70–700 eiro un transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšana uz laiku no trim mēnešiem līdz diviem gadiem vai bez transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšanas.

Vienlaikus Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 551 Pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas piemērošanas noteikumi 1. pielikuma 106. punkts par ceļu satiksmes negadījuma vietas atstāšanu pēc ceļu satiksmes negadījuma, pārkāpjot noteikto kārtību, paredz 0 vai 4, vai 8 pārkāpumu uzskaites punktu piemērošanu.

Saskaņā ar minētajiem MK noteikumiem par ceļu satiksmes negadījuma vietas atstāšanu 8 pārkāpumu uzskaites punktus piešķir, ja ceļu satiksmes negadījumā ir cietuši cilvēki, 4 pārkāpumu uzskaites punktus piešķir, ja ceļu satiksmes negadījumā ir iesaistīts arī cita transportlīdzekļa vadītājs, pārējos (iepriekš neminētos) gadījumos, kad noticis ceļu satiksmes negadījums, pārkāpumu uzskaites punktus nepiešķir.

Labs saturs
13
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas