E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15939
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Situācija ar nekustamā īpašuma nodokli jānoskaidro pašvaldībā un pie notāra

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. decembrī, 2018
Ruta

Labdien! Tēvs nomira 1999. gadā, tēvam bija privatizēta māja, bet nebija zemesgrāmatā. Man nebija naudas, lai to visu kārtotu, un tā arī palika.Vai man par to īpašumu ir jāmaksā zemes nodoklis, jo nezinu, kāpēc pagastā automātiski uzrakstīts, ka esmu īpašnieks, un visus gadus nāk rēķins?

A
atbild:
02. janvārī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jautājumā neesat norādījusi, vai esat pieteikusies uz mantojumu, pieņēmusi to vai varbūt atteikusies no mantojuma, vai arī ir vēl kāda cita situācija.

Likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli” noteikts, ka nekustamā īpašuma nodokli maksā Latvijas vai ārvalstu fiziskās un juridiskās personas un uz līguma vai citādas vienošanās pamata izveidotas šādu personu grupas vai to pārstāvji, kuru īpašumā, tiesiskajā valdījumā vai – šajā likumā noteiktajos gadījumos – lietošanā ir nekustamais īpašums.

No likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” 4. panta 1.1 daļas izriet, ka pamats nekustamā īpašuma nodokļa aprēķināšanai ir Kadastra informācijas sistēmā reģistrētie dati. Proti, pašvaldība nekustamā īpašuma nodokļa administrēšanai izmanto Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā reģistrētos datus. Izmaiņas nekustamā īpašuma sastāvā vai nekustamā īpašuma objektu raksturojošajos datos nodokļa aprēķinā ņem vērā atbilstoši šajā likumā noteiktajai kārtībai, ja šīs izmaiņas ir reģistrētas Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā. Datus, kas netiek reģistrēti Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā, nekustamā īpašuma nodokļa administrēšanai pašvaldība iegūst šajā likumā noteiktajā kārtībā vai no citām informācijas sistēmām.

Nekustamā īpašuma valsts kadastra likums noteic – kadastrs ir vienota uzskaites sistēma, kas, realizējot administratīvus, organizatoriskus un tehnoloģiskus procesus, nodrošina datu iegūšanu par valsts teritorijā esošajiem nekustamajiem īpašumiem, to objektiem, zemes vienības daļām un to īpašniekiem, tiesiskajiem valdītājiem, lietotājiem, nomniekiem, kā arī minēto datu uzturēšanu un izmantošanu.

Katru gadu pašvaldības sūtītajā paziņojumā par nekustamā īpašsuma nodokli adresātam tiek norādīts gan nekustamā īpašuma objekts (zeme, būves), gan arī (ko arī ir svarīgi izlasīt!) – pamatojums ar tiesību normām nodokļa piemērošanai. Līdz ar to jautājumi par to, kāpēc pašvaldība sūta Jums NĪN rēķinu, ja no paziņojuma informācijas tas nav saprotams, jānoskaidro pašvaldībā.

Mantojuma lieta ir kārtojama pie notāra.

Īpašuma pāreju regulē Civillikums. Civillikuma 1034. pants noteic: “Ar īpašnieka nāvi īpašuma tiesība pāriet uz viņa mantiniekiem.” Tātad atbilstoši Civillikuma 1034. pantam īpašuma tiesība uz mantinieku, kurš mantojumu pieņēmis, ar atpakaļejošu spēku pāriet no mantojuma atklāšanās dienas.

Tātad atbilstoši Civillikuma 701. un 705. pantam mantinieki pārņem ne tikai mirušā īpašumu, bet arī visas viņa tiesības un saistības, tostarp nekustamā īpašuma nodokļa parādus.

Saskaņā ar likuma “Par nodokļiem un nodevām” 25. pantu nodokļu administrācija (tā ir pašvaldība) var dzēst nodokļu parādus, kā arī nokavējuma un soda naudas fiziskas personas nāves gadījumā, ja nav iespējams piedzīt šos parādus no mantiniekiem.

Kreditoriem, kuri vēlas pieteikt savas pretenzijas, tās jāiesniedz zvērinātam notāram, kurš kārto mantojuma lietu, uzaicinājumā (sludinājumā par mantojuma atklāšanos) norādītajā termiņā.

Saskaņā ar Civillikuma 705. pantu (ar grozījumiem, kas stājās spēkā 2013. gada 1. jūlijā) uzaicinājumā (sludinājumā par mantojuma atklāšanos) norādītajā termiņā nepieteiktās kreditoru pretenzijas dzēš, izdodot mantojuma apliecību, tādējādi kreditori nevar pie mantiniekiem vērsties pēc uzaicinājumā minētā termiņa.

Atbilstoši Civillikuma 416. pantam gadījumā, ja pēc mantojuma atstājēja nāves mantinieki nav palikuši vai šie mantinieki likumiskā termiņā pēc publikācijas par mantojuma atklāšanos nav ieradušies vai nav pierādījuši savas mantojuma tiesības, manta piekrīt valstij.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas