E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15899
Lasīšanai: 2 minūtes
1
2
1
2

Svarīgs ir rīcībspējas ierobežojuma apjoms

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. decembrī, 2018
Baiba

Brālis ir invalīds no bērnības, ir ar tiesas lēmumu ierobežota rīcībspēja, otrs brālis bāriņtiesā iecelts par aizbildni. Pēc mammas nāves jāiesniedz pieteikums mantojumam – dzīvoklim. Vai es varu rakstīt pieteikumu uz sava vārda, uzrādot brāļus? Vai brālis aizbildnis var abu vietā apstiprināt atteikumu pieteikumam uz mantojumu?

A
atbild:
29. janvārī, 2019
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Ja nav atstāts mantojuma līgums vai testaments, mantiniekiem ir pienākums doties pie notāra un rakstiski pieteikties mantojumam. Mantošanas iesniegumu mantinieks raksta savā vārdā, taču šajā dokumentā viņam ir jānorāda ziņas par visiem zināmajiem mantiniekiem (vārds, uzvārds, adrese). Pēc mantošanas iesnieguma saņemšanas notārs izsludinās mantojuma atklāšanos un aicinās pieteikties uzaicinājuma termiņā iespējamos mantiniekus un ieinteresētās personas, tāpat arī rakstiski paziņos par mantojuma atklāšanos un sludinājuma saturu viņam zināmajiem mantiniekiem.

Tas, vai brālis aizbildnis sava aizbildnībā esošā brāļa vietā var apstiprināt atteikumu pieņemt mantojumu, ir atkarīgs no tiesas lēmuma par rīcībspējas ierobežojuma apjomu: tajā ir noteikts, kādos gadījumos un kādā apjomā aizbildnis drīkst rīkoties.

Kārtojot mantojuma lietu, notārs balstīsies uz likumu normām un ņems vērā tiesas lēmumu.

Mantošanas iesniegums jāiesniedz zvērinātam notāram, kas praktizē tajā apgabaltiesas darbības teritorijā, kur bija mantojuma atstājēja pēdējā deklarētā dzīvesvieta, vai arī pēc mantojamās mantas vai tās galvenās daļas atrašanās vietas. Tīmekļvietnē www.latvijasnotars.lv ir norādīts visu Latvijas notāru saraksts, prakses vietu adreses, kontakttālruņi.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas