E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15884
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
3
3

Dvīņu māja kā kopīpašums

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. decembrī, 2018
Agnese

Labdien! Man un maniem kaimiņiem katram pieder dvīņu mājas daļa, un kaimiņi savu daļu pārdod, par ko mani neinformēja un nepiedāvāja izmantot pirmpirkuma tiesības. Jautājums – vai man ir tiesības pieprasīt no viņiem kompensāciju, ja viņi savu daļu pārdeva, mani neinformējot?

A
atbild:
14. decembrī, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Nē, nekādu tiesību pieprasīt kaut kādu kompensāciju nav, to neparedz neviens normatīvais regulējums.  Vienlaikus jānorāda, ka jautājums nesatur būtiski svarīgu juridisko faktu – vai šīs dvīņu mājas daļas ir kopīpašums ar kaimiņu, vai arī šīs daļas (katra daļa) ir atsevišķs īpašums. Ja dvīņu māja ir kopīpašums, tad, ja viens no kopīpašniekiem atsavina (pārdod) savu kopīpašuma daļu, otram īpašniekam pieder pirmpirkuma tiesības, kas ir izlietojamas 2 (divu) mēnešu laikā no pirkuma līguma saņemšanas.

Taču, ja pirmpirkuma tiesības nebija iespējams izmantot atsavinātāja vainas dēļ, otrs kopīpašnieks ir tiesīgs izlietot izpirkuma tiesības 1 (viena) gada laikā, kopš īpašums ir reģistrēts zemesgrāmatā uz jaunā ieguvēja vārda.

Tātad arī kopīpašuma daļas atsavināšanas gadījumā tiesiskais regulējums neparedz iespēju saņemt kaut kādu kompensāciju, bet gan iegūt atsavināmo īpašuma daļu uz pirmpirkuma vai izpirkuma tiesību pamata.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas