E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15800
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
6
6

Nodoklis ienākumam no nekustamā īpašuma pārdošanas

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. decembrī, 2018
Iveta

Jau 15 gadus man pieder dzīvojamā māja, kurā biju deklarēta 12 mēnešus, bet pirms 8 gadiem. Šis man nav vienīgais nekustamais īpašums. Vai, minēto īpašumu pārdodot, ir spēkā likuma norma, ka man nebūs jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis? Pēdējos 3 gadus esmu deklarēta citā adresē.

A
atbild:
06. decembrī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli kā ienākumu no kapitāla pieauguma. Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ir noteikti daži gadījumi, kad nodoklis nav jāmaksā, ja pārdod nekustamo īpašumu, kas:

  • maksātāja īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (minētajā 60 mēnešu periodā) līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta (kas nav deklarēta kā maksātāja papildu adrese);
  • īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz nekustamā īpašuma atsavināšanas dienai ir vienīgais īpašums;
  • ir vienīgais nekustamais īpašums, no kura gūtais ienākums no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamā īpašumā 12 mēnešu laikā pirms vai pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Nodokļa likme ir 20% no starpības, kāda veidojas, no pārdošanas ieņēmuma atņemot īpašuma iegādes vērtību.

Iegādes vērtībā ir iekļaujami arī izdevumi, kas saistīti ar tā iegūšanu: valsts nodeva par darījuma noformēšanu, valsts nodeva par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā, komisijas nauda, citi līdzīgi izdevumi.

Pārdodot nekustamo īpašumu, par nodokļa piemērošanu ieteicams uzzināt Valsts ieņēmumu dienestā, sniedzot precīzu informāciju, tajā skaitā par deklarēšanās periodu īpašumā, ko vēlaties pārdot.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas