E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15788
Lasīšanai: 3 minūtes
1
6
1
6

Laulāto un radinieku mantojuma tiesības

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. decembrī, 2018
Jana

Labdien! Laulības laikā ir iegādāts dzīvoklis, kuru ir nopircis vīrs, un arī zemesgrāmatā dzīvoklis ir uz vīra vārda. Sieva ir iedevusi pusi naudas pirkumam (skaidrā naudā), bet tas nekādos dokumentos vai bankas konta vēsturē oficiāli nav reģistrēts. Šim dzīvoklim vajadzētu būt kā kopīpašumam, kur katram pieder 50%? Un vai sievas radiniekiem, ja vēlēsies mantot 1/4 no dzīvokļa, būs jāpierāda, ka sieva bija ieguldījusi līdzekļus pirkšanā? Un, ja to nevarēs oficiāli pierādīt ar dokumentiem, vai tad dzīvoklis būs tikai vīra īpašums un sievas radinieki nevarēs neko mantot? Paldies!

A
atbild:
14. janvārī, 2019
Latvijas notārs
Jānis Skrastiņš, Latvijas Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētājs

Pirmkārt, laulātais manto kopā ar pirmās, otrās vai trešās šķiras mantiniekiem, un tas nav atkarīgs no tā, vai dzīvoklis ir vai nav bijis laulāto kopīga manta. Mantojamo daļu apmērs ir atkarīgs no mantinieku šķiras un skaita.

Otrkārt, ja dzīvoklis ir laulāto kopīga manta (šaubu gadījumā pieņemams, ka katram laulātajam pieder puse), tad pārdzīvojušais laulātais var prasīt, lai no mantojuma sastāva nodala viņa daļu kopīgajā mantā.

Konkrētajā gadījumā pēc vīra nāves sieva zvērinātam notāram mantojuma lietā iesniegs ne vien mantošanas iesniegumu, bet arī iesniegumu par pārdzīvojušā laulātā daļu laulāto kopīgajā mantā. Pārējie mantinieki tiks iepazīstināti ar šo iesniegumu, un viņiem 1 mēneša laikā būs jāizsaka iebildumi pret šīs daļas nodalīšanu. Ja iebildumi netiks izteikti, notārs nodalīs laulātās mantas daļu kā viņas laulāto kopīgās mantas daļu, un šī manta netiks pievienota mantojuma masai. Tas nozīmē, ka puse dzīvokļa varēs tikt ierakstīta zemesgrāmatā kā laulātai piederoša manta, bet otru pusi mantos visi mantinieki, tostarp arī laulātā. Ja kāds no mantiniekiem iebildīs, tad mantojuma sastāvā tiks iekļauts viss dzīvoklis, bet pēc mantojuma apliecību izsniegšanas sievai būs jāvēršas tiesā, izprasot savu pārdzīvojušā laulātā daļu no pārējiem mantiniekiem. Te ir svarīgi nodrošināties ar pierādījumiem.

Ja sieva ir devusi skaidru naudu un tas nekur nav rakstiski fiksēts, vienīgā pierādīšanas iespēja tiesas procesā būs liecinieku liecības, kuru ticamību izvērtēs tiesa. Vislabāk, protams, būtu bijis jau dzīvokļa iegādes brīdī parakstīt savstarpēju vienošanos par to, ka sieva piedalās dzīvokļa iegādes izdevumos, fiksējot konkrēto summu, un zemesgrāmatā izdarīt atzīmi par laulāto kopīgu mantu.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas