E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15694
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Dokumenta paziņošana

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. novembrī, 2018
Igors

Daudzos likumos izmanto terminoloģija “izsniegt dokumentu”. “Dokuments” (atkarībā no attiecīgā likuma jomas) var būt būvatļauja, tiesas nolēmums, izpildu raksts, administratīvā pārkāpuma lietā pieņemts lēmums utt. Dažas tiesību normas reglamentē dokumenta izsniegšanu, norādot, ka nepieciešama īpaša izsniegšanas forma (piemēram, tiesas pavēstes atsevišķos gadījumos piegādājamas tieši adresātam, ar kurjeru). Savukārt citos gadījumos (ja īpaša reglamentācija un ierobežojumi nav paredzēti), kad likums uzliek par pienākumu “izsniegt dokumentu”, izsniegšana var notikt jebkurā no Paziņošanas likumā noteiktajiem izsniegšanas/paziņošanas veidiem. Tomēr ir dzirdēts arī pretējs viedoklis, ka “izsniegšana” nozīmē tiešu un personisku papīra formas dokumenta izsniegšanu un tikai klātienē vai ierakstītā vēstulē. Kurš viedoklis ir pareizāks? Piemēram, Civilprocesa likuma 541. panta trešā nosaka: “Izpildu rakstu izsniedz piedzinējam uz viņa rakstveida lūguma pamata...”

Vai es pareizi saprotu, ka minētā CPL norma (tāpat kā līdzīgas normas citos normatīvajos aktos) neierobežo izsniegšanas formu un izsniegšana pieļaujama visos tajos Paziņošanas likumā minētajos formātos, kas pieejami attiecīgajai iestādei (un, protams, arī adresātam)? Proti, izsniegšana var notikt gan papīrā (personiski klātienē vai izmantojot pasta komersanta vai kurjera pakalpojumus), gan elektroniska dokumenta veidā (izsniedzot to adresātam klātienē kādā elektronisko datu nesējā vai nosūtot uz adresāta e-pastu, ja tas ir zināms un ja adresāts izteicis šādu lūgumu).

A
atbild:
14. novembrī, 2018

Šajā sakarā vēršu Jūsu uzmanību uz prioritātēm. Tātad, ja dokumenta piegādes (paziņošanas) kārtība ir noteikta normatīvajā aktā, tad dokuments ir paziņojams (piegādājams) tieši likumā paredzētajā kārtībā. Dažādi dokumenti adresātam var radīt dažādas tiesiskas sekas, tādēļ likumdevējs ir noteicis to dažādu paziņošanas veidu.

Attiecībā uz Paziņošanas likuma piemērošanu vēršu Jūsu uzmanību, ka minētais likums attiecas uz iestāžu komunikāciju ar privātpersonām. Par iestādi šā likuma izpratnē uzskata arī tiesu administratīvajā procesā, tiesu (tiesnesi) administratīvā pārkāpuma lietā un Satversmes tiesu. Tādējādi Paziņošanas likuma piemērošana ne visos gadījumos ir iespējama. Atsevišķos gadījumos, piemēram, kad dokuments skar plašu sabiedrības loku vai adresāta dzīvesvieta nav deklarēta u. c., ir iespējama pat dokumenta paziņošana publiski. Saskaņā ar Paziņošanas likuma 11. panta 2. daļu iestāde dokumentu paziņo, izmantojot oficiālo izdevumu “Latvijas Vēstnesis”.

Tādējādi sākotnēji dokuments ir paziņojams tādā veidā, kā to nosaka konkrētais normatīvais akts, bet, ja tas nav iespējams vai pastāv citi Paziņošanas likuma piemērošanas apstākļi, dokumentu var paziņot Paziņošanas likumā noteiktajā kārtībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas