E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15664
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

Solidaritātes nodoklis ir valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. novembrī, 2018
Marija

Labdien! Lūdzu palīdzēt saprast, kādiem nodokļu maksājumiem ir pakļauti ieņēmumi (darba alga), kas gadā pārsniedz 55000 eiro, ja personai ir 3 apgādājamie un darba grāmatiņa ir iesniegta darba devējam? Un kā rīkoties, ja darba devējs VSAOI ir piemērojis arī tai ieņēmumu daļai, kas pārsniedz maksimālo sociālo iemaksu objektu?

A
atbild:
14. novembrī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba devēja un darba ņēmēja valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu objekts ir visi algotā darbā aprēķinātie ienākumi, no kuriem jāietur iedzīvotāju ienākuma nodoklis, neatskaitot neapliekamo minimumu, nodokļu atvieglojumus un attaisnotos izdevumus, par kuriem nodokļu maksātājam ir tiesības samazināt apliekamo ienākumu. Tātad vispirms no darba algas tiek aprēķinātas un ieturētas obligātās iemaksas.

Obligāto iemaksu objekta maksimālais apmērs ir 55 000 eiro gadā. Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kas ir veiktas no ienākumiem, kas pārsniedz obligāto iemaksu objekta maksimālo apmēru, proti, no summas, kas pārsniedz 55 000 eiro, ir solidaritātes nodoklis.

Solidaritātes nodokli valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veidā administrē Valsts ieņēmumu dienests. Savukārt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) nodrošina aprēķinātā un samaksātā solidaritātes nodokļa uzskaiti un ieskaitīšanu budžetā.

No 2018. gada samaksāto solidaritātes nodokli VSAA sadala šādi:

  • iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksājumam 10,5%;
  • valsts fondēto pensiju shēmas jeb pensiju 2.līmeņa dalībniekiem maksājumiem valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļu pārvaldītāja pensiju plānā 6%;
  • maksājumiem privātā pensiju fonda pensiju plānā jeb pensiju 3. līmenī 4% vai 10%, ja persona nav pensiju 2. līmeņa dalībnieks;
  • iemaksām valsts pensiju speciālajā budžetā 13,59%.

Saskaņā ar Darba likumu darba devēja pienākums ir izsniegt algas lapiņu, kurā norādīti arī samaksātie nodokļi, un pēc darbinieka pieprasījuma to paskaidrot. Skaidrojumu konkrētā situācijā varat lūgt Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 74 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas