E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15613
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Elektrības pieslēguma izbūve aizsargātajam lietotājam jāsedz “Sadales tīklam”

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. novembrī, 2018
Arivika Alina

2017. gada 30. augustā stājās spēkā Ministru kabineta noteikumi Nr. 483 “Kārtība, kādā finansē pieslēguma ierīkošanu aizsargātajam lietotājam”, paredzot iespēju jauna elektrības pieslēguma ierīkošanas izmaksas aizsargātajam lietotājam segt no valsts budžeta līdzekļiem. Aizsargātais lietotājs ir trūcīga vai maznodrošināta persona, kura izlieto elektroenerģiju savas mājsaimniecības vajadzībām. Apstiprinātā kārtība ļauj valstij un sadales sistēmas operatoram segt elektroenerģijas pieslēguma ierīkošanas izmaksas neelektrificētiem mājokļiem.

Jautājums ir tāds: mana mamma ir maznodrošināta persona, kas dzīvo Ventspilī – laukos bez elektrības. Elektrības nav, jo par elektrības pieslēgšanu prasa lielu summu, kuru mana mamma apmaksāt nav spējīga. Mēs zvanījām “Sadales tīklam” un jautājām par tādu iespēju – trūcīgiem cilvēkiem pieslēgt elektrību par valsts līdzekļiem, uz ko saņēmām atbildi, ka viņi kaut ko tādu dzird pirmo reizi. Kur mums vērsties tādā gadījumā? Vai vispār tādi noteikumi vēl ir aktuāli? 

A
atbild:
27. novembrī, 2018
Ekonomikas ministrija
Evita Urpena, Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Ekonomikas ministrija apstiprina, ka Ministru kabineta 2017. gada 16. augusta noteikumi Nr. 483 “Kārtība, kādā finansē pieslēguma ierīkošanu aizsargātajam lietotājam” joprojām ir spēkā un ir aktuāli. Šie MK noteikumi tika izstrādāti sadarbībā ar AS “Sadales tīkls”, un noteikumu 6. punktā ir skaidri noteikts, ka aizsargātais lietotājs ar iesniegumu vēršas pie sadales sistēmas operatora, t.i., AS “Sadales tīkls”. Tāpēc aicinām jūsu lasītāju atkārtoti vērsties pie AS “Sadales tīkls”.

Pirmkārt, pirms vēršaties pie AS “Sadales tīkls” ar pieteikumu par pieslēguma nepieciešamību šo noteikumu ietvaros, lūdzam pārliecināties, ka iesniedzējs ir aizsargātais lietotājs, šajā gadījumā – vietējā pašvaldībā piešķirts maznodrošinātās personas statuss.

Otrkārt, lūdzam pārbaudīt, vai elektrificējamais mājoklis atbilst visiem nosacījumiem, lai tam būtu iespējams MK noteikumos paredzētais atbalsts pieslēguma finansēšanai, proti:

  • pieslēdzamais objekts ir aizsargātā lietotāja vienīgais mājoklis;
  • aizsargātā lietotāja īpašumtiesības uz pieslēdzamo objektu ir nostiprinātas zemesgrāmatā;
  • aizsargātais lietotājs pieslēdzamajā objektā ir deklarējis dzīvesvietu un faktiski tajā pastāvīgi dzīvo vismaz 9 mēnešus gadā;
  • pieslēdzamajam objektam iepriekš nav bijis pieslēguma pie tā sistēmas operatora elektrotīkla, kurš ierīko aizsargātā lietotāja pieslēgumu atbilstoši šajos noteikumos noteiktajai kārtībai;
  • pieslēguma spriegums nepārsniegs 400 voltus, ievada aizsardzības aparāta strāvas stiprums nepārsniegs 16 A;
  • pieslēdzamais objekts ir nodots ekspluatācijā vismaz 10 gadus pirms šo noteikumu spēkā stāšanās un ir aizsargātā lietotāja īpašumā vismaz 10 gadus.

Ja visi iepriekšminētie nosacījumi izpildās, iesakām atkārtoti vērsties pie AS “Sadales tīkls” par pieslēguma izbūvi, kura izmaksas līdz 15 000 EUR (bez pievienotās vērtības nodokļa) aizsargātajam lietotājam nav jāsedz.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas