E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15612
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Katra laulātā atsevišķa manta ir tā, kas iegādāta pirms laulības

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. novembrī, 2018
Viesturs

Labdien! Mana tagadējā sieva nopirka nekustamo īpašumu par mūsu abu līdzekļiem mēnesi pirms laulībām, bet zemesgrāmatā reģistrēsim tikai tagad, kad esam laulāti, un dzīvoklis būs uz sievas vārda. Gribēju vaicāt, vai šis nekustamais īpašums pieder tikai sievai, vai arī tas ir mūsu abu kopīpašums neatkarīgi no tā, ka viņa būs īpašniece un pirkuma līgums tika noslēgts pirms laulībām uz viņas vārda?

A
atbild:
28. novembrī, 2018
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Saskaņā ar Latvijas normatīvajiem aktiem tikai noslēgta laulība, nevis kopdzīve ir laulāto mantisko attiecību pamats. 

Civillikuma 91. panta pirmajā daļā ir noteikts: katra laulātā atsevišķa manta it sevišķi ir manta, kas laulātajam piederējusi pirms laulības vai ko laulātie līgumā noteikuši par atsevišķu mantu.

Laulāto attiecībās viss, ko laulātie iegūst kopīgi par kopīgiem līdzekļiem vai ar otra laulātā darbības palīdzību, ir laulāto kopīgā manta, kas šaubu gadījumā dalāma uz pusi, LV portālam skaidroja zvērināta notāre Sandra Jakušenoka. Ja panākama vienošanās – tad vienam var būt divas trešdaļas vai trīs ceturtdaļas. Pastāvot nereģistrētām attiecībām, nav ko dalīt, jo nav bijis laulības.

Tādējādi pēc jautājumā ietvertā izklāsta var secināt, ka par abu tagad laulāto personu ieguldījumiem pirms laulībām iegādātais dzīvoklis pieder sievai. Situāciju varētu mainīt, piemēram, laulības līguma noslēgšana, nosakot laulāto mantas kopību. Protams, šāda līguma sastādīšanai nepieciešama abu laulāto piekrišana. Par laulības līgumu sīkāk izlasāms LV portāla skaidrojumā Laulības līgums – normāla laulības dzīves sastāvdaļa.

Tomēr šajā situācijā, iespējams, noderētu zvērināta notāra padoms.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas