E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15359
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Nodokļa atbrīvojums ienākumam no nekustamā īpašuma pārdošanas

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. oktobrī, 2018
Oļga Ļeoņenko

Vai būs jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis par kapitāla pieaugumu, ja šī gada laikā (oktobrī–decembrī) vēlos pārdot divus man piederošus dzīvokļus? Viens no dzīvokļiem iegūts uz pirkuma līguma pamata un uz mana vārda reģistrēts zemesgrāmatā ar lēmumu 02.07.2003., šajā dzīvoklī biju deklarēta laika posmā no 2014. g. februāra līdz 15.05.2017. Otrs dzīvoklis iegūts īpašumā uz dāvinājuma līguma pamata (13.12.2005.), reģistrēts uz mana vārda zemesgrāmatā 2005. gada 22. decembrī, šajā dzīvoklī esmu deklarēta no 2017. gada 16. maija līdz šim brīdim. Vēl īpašumā ir zeme, un iegūtos līdzekļus plānots ieguldīt privātmājas būvniecībā.

A
atbild:
03. oktobrī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ar nodokli netiek aplikts ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas, ja vienlaikus izpildās abi likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 9. panta pirmās daļas 33. punktā noteiktie kritēriji: nekustamais īpašums ir vismaz piecus gadus īpašumā kopš nekustamā īpašuma ierakstīšanas zemesgrāmatā un vismaz 12 mēnešus pēdējo 60 mēnešu laikā ir īpašnieka deklarētā dzīvesvieta. Laika periods, kad nekustamais īpašums bijis fiziskās personas deklarētā dzīvesvieta (12 mēneši), ir 12 mēneši pēc kārtas pēdējo 60 mēnešu laikā līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai.

No Jūsu situācijas izklāsta izriet, ka uz abu īpašumu pārdošanas ienākumu attieksies nodokļa atbrīvojums.

Papildu informācija par darījumiem ar nekustamajiem īpašumiem un nodokļa piemērošanu jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā. Saziņas iespējas VID mājaslapā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas