E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15333
Lasīšanai: 2 minūtes

Neierašanās darbā – darba līguma pārkāpums

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. septembrī, 2018
Ingūna

Darba devējs, uzzinot, ka esmu stāvoklī, mutiski paziņoja, ka uz darbu varu neiet. Piedāvāja noslēgt abpusēju vienošanos par darba attiecību pārtraukšanu, kam nepiekritu. Rīkojumu par atlaišanu neraksta. Teica, ka uz darbu varu iet, varu neiet, tāpat par nostrādātajām stundām nemaksāšot. Par šiem un arī citiem pārkāpumiem sūdzējos Darba inspekcijā, bet darba devējs jau uz iepriekšējām Darba inspekcijas vēstulēm nav reaģējis un nesadarbojas. Ko man darīt, iet uz darbu vai neiet? Vai varu sūdzēt darba devēju tiesā, kamēr neesmu saņēmusi dokumentus par atlaišanu?

A
atbild:
20. septembrī, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 109. panta regulējumā ir noteikts, ka darba devējam aizliegts uzteikt darba līgumu ar grūtnieci, kā arī ar sievieti pēcdzemdību periodā līdz vienam gadam, bet, ja sieviete baro bērnu ar krūti, – visā barošanas laikā, bet ne ilgāk kā līdz bērna divu gadu vecumam, izņemot gadījumus, kas noteikti šā likuma 101. panta pirmās daļas 1., 2., 3., 4., 5. un 10. punktā.

Neraugoties uz izveidojušos situāciju, ja Jūsu darba līgums ir spēkā, tas nozīmē, ka Jums nav tiesību nepildīt tajā noteikto un nenākt uz darbu. Pretējā gadījumā tas var tikt fiksēts kā neattaisnots darba kavējums, kas var sekmēt darba devēja nodomu Jūs atlaist, piemērojot Darba likumā balstītu atbilstošu pamatojumu.

Jums uz darbu ir jāiet un, ja tas nepieciešams, jāprasa darba devējam dot Jums darbu.

Lai sniegtu prasību tiesā, Jums ir nepieciešami apliecinājumi, ka Jūsu kā darbinieka tiesības ir aizskartas, darba devējs ir pret Jums vērsies, diskriminējis u. tml. Jūsu mutvārdu izteikumi tam nebūs pietiekami.

Vēl Jums var ieteikt pārliecināties par darba attiecību faktisko esamību Valsts ieņēmumu dienesta EDS sistēmā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas