E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15318
Lasīšanai: 4 minūtes
7
7

Parāda piedziņas noilgums

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. septembrī, 2018
Ivars

Labdien! Lūdzu skaidrojumu – ir tiesā prasība par parāda piedziņu saskaņā ar cedētām līgumsaistībām, to neizpildi, taču faktiski pirms to cedēšanas jau bija iestājies noilgums Komerclikuma izpratnē, jo sākotnējais kreditors vairāk nekā 3 gadus nebija atgādinājis par parādu. Vai šajā gadījumā ir iestājies noilgums vai nav? Otrs jautājums – vai par atgādinājumu uzskatāma atsaukšanās uz nesaņemtu pasta sūtījumu?
Jau iepriekš pateicos par atbildi!

A
atbild:
19. septembrī, 2018

Saskaņā ar Komerclikuma 406. pantu “no komercdarījuma izrietošie prasījumi noilgst triju gadu laikā, ja likumā nav noteikts cits noilguma termiņš”. Tādējādi, lai konkrētā situācijā būtu iespēja atsaukties uz noilguma jēdzienu Komerclikuma izpratnē, ir jāsaprot, vai Jūsu gadījumā runa ir par komercdarījumu un vai nepastāv citas speciālās tiesību normas, kas nosaka citu noilguma termiņa iestāšanos.

Lai piemērotu noilguma jēdzienu, ir jāņem vērā apstākļi vai darbības, kas pārtrauc noilguma gaitu. Ja kreditors visu noilguma termiņu nav veicis nekādas darbības, kas noilgumu pārtrauktu, tad Jūs esat tiesīgs atsaukties uz šāda noilguma iestāšanos.

Līdz ar to saskaņā ar Civillikuma 1893. pantu “saistību tiesības izbeidzas, ja tiesīgā persona tās pienācīgi neizlieto likuma noteiktā noilguma termiņā”.

Atgādinājums, izmantojot pasta sūtījumu

Tā kā Jūs jautājumā atsaucaties uz Komerclikuma piemērošanu, var prezumēt, ka tiesiskā darījuma forma, par kuru ir iestājies mantisks strīds, ir civiltiesisks darījums, kura pamatā ir tiesiski noslēgts līgums.

Lai izmantotu iespēju atsaukties uz noilguma pārtraukšanu, izmantojot pasta sūtījumu, kurš nav saņemts, šādai informācijas apmaiņas kārtībai ir jābūt atrunātai sadarbības līgumā.

Respektīvi, noslēgtajam līgumam ir jāparedz pušu starpā informācijas nosūtīšanas un saņemšanas kārtība, kā arī ir jābūt ietvertai standarta klauzulai, kas paredz, ka adresāts sūtījumu ir saņēmis noteiktu dienu laikā no tā nodošanas fakta pasta komersantam, neskatoties uz tā saņemšanas (vai nesaņemšanas) faktu.

Bez minētā jāvērš Jūsu uzmanība, ka sūtījums var tikt nosūtīts kā vienkāršs un ierakstīts pasta sūtījums. Ierakstīta pasta sūtījuma gadījumā sūtījuma saņemšanas vai izsniegšanas neiespējamības faktu apstiprina pasta komersants.

Ierakstīto pasta sūtījumu tiesisko regulējumu nodrošina Ministru kabineta noteikumi Nr. 537 “Noteikumi par prasībām ierakstīto un apdrošināto pasta sūtījumu izsniegšanai”.

Vērtējot, vai noilguma apturēšanas fakts ir tiesisks, kā argumentu tā pārtraukšanai izmantojot nesaņemtu pasta sūtījumu, ir jāņem vērā, vai Jūsu gadījumā tiesiskajās attiecībās nav piemērojams Paziņošanas likums. Šo normatīvo aktu ir iespējams piemērot, ja otra darījuma puse ir bijusi “iestāde, kas darbojas publisko tiesību jomā”. Gadījumā, ja ir iespējams piemērot Paziņošanas likuma normas, Jums jāņem vērā šī likuma 8. panta 4. daļa, kas, neskatoties uz sūtījuma faktisko nesaņemšanu, adresātam rada tādas pašas tiesiskās sekas kā sūtījuma saņemšanas gadījumā.

Ar papildu informāciju par Paziņošanas likuma piemērošanas kārtību Jūs varat iepazīties LV portāla saistītajā rakstā “Dokumentu paziņošanu adresātam noteiks jauns likums”.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas