E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15296
Lasīšanai: 8 minūtes

BKA ilgumu un laiku izvēlas vecāki

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. septembrī, 2018
Kārlis

Labdien! Abi vecāki strādā valsts iestādē. Zinu, ka bērna kopšanas atvaļinājumu var izmantot gan tēvs, gan māte. Bet, lai izprastu mūsu ģimenes nodomu, ir jautājumi:
1. Vai šis atvaļinājums var būt dalīts, piem., mātei pirmie 9 mēneši, tēvam otrie 9 mēneši?
Šo atvaļinājumu var izmantot līdz bērna 8 gadu vecumam.
2. Vai tas var tikt dalīts – māte pirmos 9 mēnešus, tēvs atlikušos 9 mēnešus jebkurā vecumā līdz 8 gadu vecumam?
VSAA maksā bērnu kopšanas pabalstu.
3. Vai nebūs nekādu samazinātu summu, ja īstenotu 2. jautājuma modeli?
Ir bērna tēva kopšanas atvaļinājums.
4. Vai tēvam, izmantojot šo bērna kopšanas atvaļinājumu pirmajos divos mēnešos, būs tiesības uz bērna kopšanas atvaļinājumu jebkurā laikā līdz 8 gadu vecumam?
Jau iepriekš pateicos par atbildēm!

A
atbild:
20. septembrī, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Aina Bugrija, Kontaktu centra klientu apkalpošanas operatore

Pastāv sekojošs kompetenču dalījums:

  • darba devējs piešķir nodarbinātai personai atvaļinājumus saskaņā ar Darba likumu, tostarp bērna kopšanas atvaļinājumu (bet to neapmaksā);
  • VSAA piešķir pabalstus sakarā ar bērna piedzimšanu un kopšanu.

Kā savā jautājumā pareizi norādāt, bērna kopšanas atvaļinājumu (BKA) var izmantot abi vecāki, izsakot šādu vēlmi rakstveidā savam darba devējam vienu mēnesi iepriekš pirms šī atvaļinājuma izmantošanas sākuma.

Savā iesniegumā darbinieks norāda periodu, cik ilgi tas vēlas izmantot BKA. Darba likuma 156. pants dod tiesības vecākiem sakarā ar bērna piedzimšanu kopumā uz pusotru gadu ilgu atvaļinājumu, ļaujot vecākiem pašiem izlemt, cik ilgi to vēlas izmantot. Tātad vecāks var pats noteikt atvaļinājuma ilgumu, ievērojot ierobežojumu – maksimāli pusotrs gads. Tāpat likumdevējs dod tiesības vecākiem izvēlēties, kad atvaļinājumu prasīt, ievērojot nosacījumu – līdz bērns sasniedzis astoņu gadu vecumu. Tātad vecāks var izmantot dalītu BKA – vairākas reizes, kopumā ne vairāk kā pusotra gada apmērā.

Brīdī, kad vecāks (vecāki) iesniedz darba devējam iesniegumu par BKA izmantošanu, darba devējs šo informāciju nosūta VID.

Lai saņemtu pabalstus, vecāki ar iesniegumu vēršas VSAA. VSAA, piešķirot pabalstus, vadās no VID informācijas par personas veiktajām sociālās apdrošināšanas iemaksām.

Pamatojoties uz likumu, sakarā ar bērniņa piedzimšanu VSAA piešķir sekojošus pabalstus:

  • maternitātes pabalstu (MP) tikai mātei (kurai ir darba tiesiskās attiecības);
  • vienam no bērna vecākiem – bērna piedzimšanas pabalstu;
  • vecāku pabalstu (VP) (ja ir darba tiesiskās attiecības);
  • bērna kopšanas pabalstu (BKP);
  • ģimenes valsts pabalstu;
  • paternitātes pabalstu tikai bērna tēvam (kuram ir darba tiesiskās attiecības).

Par visiem pabalstiem, kurus piešķir un maksā VSAA, iespējams lasīt VSAA mājaslapā.

Bērna kopšanas pabalstu VSAA piešķir vienam no bērna vecākiem 171 eiro apmērā.

Vecāku pabalstu atbilstoši VID sniegtajai informācijai par veiktajām sociaālajām iemaksām VSAA piešķir, ja personai ir darba tiesiskās attiecības. Šo pabalstu piešķir no tiesību noteikšanas brīža – pēc bērna piedzimšanas, bet ne ātrāk, kā beidzas maternitātes pabalsta izmaksa mātei. Šī pabalsta aprēķinam izmanto iemaksu algas par 12 mēnešu periodu, šo periodu beidzot 2 mēnešus pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums. Vidējo kalendāra dienas sociālās apdrošināšanas iemaksu algu iegūst, šā laikposma kopējos ienākumus dalot ar kalendāra dienu skaitu periodā, neieskaitot tajā pārejošas darbnespējas kalendāra dienas (darbnespējas periods “B”), grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dienas (DNL “B”), bērna kopšanas atvaļinājuma (BKA) kalendārās dienas.  

Vecāku pabalstu piešķir izvēlētajā % apmērā un periodā – 60% līdz bērna 1 gada vecumam vai 43,75% līdz bērna 1,5 gadu vecumam no kalendāra dienas vidējās apdrošināšanas iemaksu alga. Izvēloties vienu no vecāku pabalsta saņemšanas periodiem, tā izmaksu vairs nevarēs mainīt. Ja vecāku pabalsta saņēmējs turpinās/vai uzsāks strādāt, tad  pabalstu  maksās 30% apmērā no piešķirtā pabalsta un vienlaicīgi maksās arī bērna kopšanas pabalstu 171 eiro. Vienlaikus vecāks varēs saņemt arī darba algu (kādu noteicis darba devējs).

Piemērs: 17.10.2018. plānots ģimenes pieaugums, māmiņa saņem maternitātes pabalstu (MP) par grūtniecība darba nespējas periodu (par pirmo DNL “B”), piemēram, no 10.08.2018. līdz 17.10.2018., un pēcdzembību DNL “B” mātei būtu no 18.10.2018. līdz ārsta norādītajam datuma, piemēram, līdz 11.12.2018.

Parasti maternitātes pabalstu maksā par grūtniecības 70 kalendāra dienām un dzemdību 56 kalendāra dienām.

Vecāku pabalsts (VP) mātei – ja piešķir no 12.12.2018., tad vecāku pabalstu aprēķinās par periodu no 01.10.2017 līdz 30.09.2018.

Faktiski, algu/ienākumu summu piemērā minētajā gadījumā par periodu no 01.10.2017. līdz 09.08.2018. par aptuveni 10,5 mēnešiem dalot ar kalendāro dienu skaitu (piem., 310 k.d.), iegūst dienas vidējo.

Pieņemsim, ka bērna mātei piešķirs VP 43,75% apmērā līdz bērna 1,5 gadu vecumam un papildus maksās BKP 171 eiro līdz bērna 1,5 gadu vecumam.

  • Ja pabalsta pieprasītāja atradīsies bērna kopšanas atvaļinājumā (BKA) – kops bērniņu, tad VP maksās piešķirtajā 43,75% apmērā + bērna kopšanas pabalstu (BKP) 171 eiro.
  • Ja pabalsta pieprasītāja neatradīsies bērna kopšanas atvaļinājumā  – turpinās/uzsāks strādāt, tad maksās VP 30% no piešķirtā (piem., 30% no piešķirtiem 43,75%) + bērna kopšanas pabalstu (BKP) 171 eiro.

Pieņemsim, ka māte saņems VP un BKP līdz 31.08.2019., tad abiem vecākiem jāiesniedz VSAA iesniegumi pabalstu saņēmēja maiņai:

  • mātei par atteikšanos no VP un BKP saņemšanas ar 01.09.2019.;
  • tēvam par VP un BKP piešķiršanu no 01.09.2019.

Vecāku pabalstu (VP) tēvam varētu piešķirt no 01.09.2019., tad vecāku pabalstu aprēķinās par periodu no 01.07.2018. līdz 30.06.2019.

Algu/ienākumu summu piemērā minētajā gadījumā par nostrādātiem 12 mēnešiem dalot ar kalendāro dienu skaitu (piem., 365 kalendāra dienas), iegūst dienas vidējo.

Tā kā māte pieprasīja VP piešķirt 43,75% apmērā līdz bērna 1,5 gadu vecumam, tad bērna tēvam piešķirs VP 43,75% apmērā līdz bērna 1,5 gadu vecumam līdz 13.04.2020. un papildus maksās BKP 171 eiro līdz bērna 1,5 gadu vecumam. BKP no bērna 1,5 līdz 2 gadu vecumam būs 42,69 eiro.

  • Ja pabalsta pieprasītājs neatradīsies bērna kopšanas atvaļinājumā – turpinās/uzsāks strādāt, tad maksās VP 30% no piešķirtā (piem., 30% no piešķirtiem 43,75%) + bērna kopšanas pabalstu (BKP) 171 eiro.

Ja ar bērna tēva kopšanas atvaļinājumu bija domāts paternitātes atvaļinājums 10 kalendāra dienu apmērā, tad tā izmantošana nav saistāma ar ierobežojumu sekojoši izmantot BKA. Bērna tēvs var izmantot paternitātes atvaļinājumu un pēc tam BKA.

Lai atbilstoši Jūsu ģimenes situācijai izvēlētos optimālo risinājumu, abiem vecākiem var ieteikt vērsties savas deklarētās dzīvesvietas VSAA nodaļā rindas kārtībā, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, vai arī pierakstīties uz konkrētu dienu un laiku savas deklarētās dzīvesvietas VSAA nodaļā apmēram mēnesi pirms vecāku pabalsta saņemšanas.

Ja būs nepieciešana pabalstu prognoze, to veiks Jūsu deklarētās dzīvesvietas VSAA nodaļā, pamatojoties uz iesniegto iesniegumu.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas