E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15235
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Slimības pabalsta izmaksai likumā noteikts ierobežojums

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. septembrī, 2018
Evija

Labdien! Ir tā sanācis, ka man ir ļoti smagas veselības problēmas. 2016. gada martā bija muguras operācija, kur tika operētas divas diska trūces, un jau jūnijā atklāja nieru vēzi. Vēzis tika izoperēts 2016. gada septembrī. Pēc gada, 2018. gada janvārī, atklājās metastāzes kaulos, tagad man tiek pielietota ķīmijterapija. Līdz ar to sanāk, ka slimoju ilgāk nekā likumā noteiktās 52 nedēļas, un man ir atteikta slimības pabalsta piešķiršana. Ir piešķirta 1. grupa, kas ir 151,60 eiro. Vai, pārsūdzot VSAA lēmumu, man ir izredzes atgūt slimības pabalstu?

A
atbild:
21. septembrī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu noteikts – ja slimo nepārtraukti, slimības pabalstu izmaksā no darba nespējas 11. dienas līdz darbspēju atgūšanas dienai, bet ne ilgāk par 26 nedēļām, skaitot no darba nespējas pirmās dienas. Pamatojoties uz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu komisijas atzinumu, slimības pabalsta izmaksu var pagarināt, bet ne ilgāk par 52 nedēļām, skaitot no darba nespējas pirmās dienas.

Ja slimo ar pārtraukumiem, pabalstu izmaksā ne ilgāk par 52 nedēļām triju gadu periodā.

Nosakot 52 nedēļu periodu, tiek summēti visi darba nespējas periodi, skaitot no pirmās saslimšanas dienas (darba nespējas A lapas dienas), par kuriem ir piešķirts un izmaksāts slimības pabalsts.

Tāda ir sociālās apdrošināšanas sistēmā noteiktā kārtība maksājumiem no sociālā budžeta.

I grupas invaliditātes pensijas apmērs ir atkarīgs:

  • no personas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, ko nosaka par jebkuriem 36 mēnešiem pēc kārtas pēdējo piecu gadu laikā pirms invaliditātes pensijas piešķiršanas;
  • no personas individuālā apdrošināšanas stāža;
  • no maksimāli iespējamā apdrošināšanas stāža, kuru nosaka no 15 gadu vecuma līdz likumā noteiktā pensijas vecuma sasniegšanai.
Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 55 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas