E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15221
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Nodokli no nekustamā īpašuma atsavināšanas ienākuma maksā ienākuma guvējs

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. septembrī, 2018
Valija

Es kā pircējs samaksāju kapitāla pieauguma nodokli par zemi (ieskaitīju VID norādītajā kontā ar norādi, ka tas ir pārdevēja kapitāla pieauguma nodoklis). Šādu procedūru bija sastādījis mākleris, paredzot to pirkuma līgumā. Pēc vairāk nekā mēneša pārdevējs saņēma vēstuli no VID par parādu, jo neatrod nomaksāto nodokli par zemes pārdošanu, un samaksāja vēlreiz VID kontā. Protams, uzrādot pirkuma līgumu, atklājas, ka to ir nomaksājis pircējs, es. Rezultātā VID grasās ieskaitīt šo summu manā kontā, lai es tālāk to atskaitītu pārdevējam. Sakiet, kurš te ir rīkojies nepareizi? Kāpēc manā kontā tiek ieskaitīta nauda, kas man jāskaita atpakaļ pārdevējam? Vai mākleris bija tiesīgs šādu normu iekļaut pirkuma līgumā?

A
atbild:
21. septembrī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli kā ienākumu no kapitāla pieauguma. Nodokļa likme šogad ir 20% starpībai, kāda veidojas, no pārdošanas ieņēmuma atņemot īpašuma iegādes vērtību.

Ienākuma nodokli no nekustamā īpašuma atsavināšanas ienākuma maksā ienākuma guvējs (pārdevējs). Ja Jūs kā pārdevējs darījumā ar nekustamo īpašumu saņēmāt maksu par zemi, no šī ienākuma Jums bija jāmaksā nodoklis. Ja pircējs līdztekus līgumā norādītajai cenai samaksāja vēl kādu summu (lai arī tas nodēvēts par kapitāla pieauguma nodokli), iznāk, ka Jūs kā pārdevējs saņēmāt divus maksājumus šajā darījumā, kas veido ienākumu, kuram būtu piemērojams kapitāla pieauguma nodoklis.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas