E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15147
Lasīšanai: 2 minūtes
8
8

Kārtībā, kādā tēvam prasīt bērna kopšanas atvaļinājumu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. augustā, 2018
Nikolajs

Labdien! Mūsu ģimenē piedzima meita. Es gribu iet bērna kopšanas atvaļinājumā. Aprakstiet, lūdzu, secību, kas man ir jāizdara, lai aizietu bērna kopšanas atvaļinājumā. Paldies!

A
atbild:
28. augustā, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Bērna kopšanas atvaļinājumu (BKA) var izmantot abi vecāki, turklāt vienlaikus. Protams, valsts maksāto vecāku pabalstu sakarā ar BKA saņems tikai viens no vecākiem.

Jānorāda, ka bērna tēvs, pirms pieprasa darba devējam BKA, saskaņā ar Darba likuma 155. pantu var izmantot 10 kalendāra dienas ilgu paternitātes atvaļinājumu. Šo atvaļinājumu bērna tēvam darba devējs uz iesnieguma pamata piešķir tūlīt pēc bērna piedzimšanas, bet ne vēlāk kā divu mēnešu laikā pēc bērna piedzimšanas. Informāciju par paternitātes pabalsta nosacījumiem var atrast Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā. Paternitātes atvaļinājumu apmaksā VSAA.

Savukārt BKA piešķir darba devējs pēc darbinieka pieprasījuma (uz iesnieguma pamata) uz pilnu laiku – līdz vienam gadam un sešiem mēnešiem – vai pa daļām. Darbiniekam, ja viņš vēlas izmantot BKA, ir pienākums vienu mēnesi iepriekš rakstveidā paziņot darba devējam par šī atvaļinājuma vai tā daļas sākumu un ilgumu.

Tātad Jums būs nepieciešams uzrakstīt iesniegumu ar lūgumu, pamatojoties uz Darba likuma 156. pantu, piešķirt BKA, sākot ar konkrētu datumu, norādot šī atvaļinājuma ilgumu. Vēl darba devējam būs jāuzrāda bērna dzimšanas apliecība, kas būs pamats BKA piešķiršanai.

BKA apmaksā VSAA. Sekojoši Jums būs jādodas uz VSAA vai jāaizpilda nepieciešamie dokumenti pabalstu saņemšanai elektroniski portālā “latvija.lv”. Vairāk informācijas lasiet VSAA mājaslapā.

Laiku, kuru darbinieks pavada bērna kopšanas atvaļinājumā, ieskaita kopējā darba stāžā, kā arī darbiniekam tiek saglabāts iepriekšējais darbs.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas