E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15072
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1
1
1

Pašnodarbinātajam par darbinieku ir jāveic sociālās iemaksas

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. augustā, 2018
Beata

Labdien! Ja pensionārs strādā nepilnu darba nedēļu, piem., 40 h mēnesī, vai viņa pensija netiek samazināta? Vai bez IIN darba devējam (pašnodarbinātai personai) vēl jāmaksā arī sociālais nodoklis (cik liels) par šo pensionāru? Pensionāra ienākumi nepārsniegs 10 000 eiro gadā. Paldies!

A
atbild:
21. augustā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pensija strādājošam pensionāram netiek samazināta. Vienīgi, salīdzinot ar citiem darba ņēmējiem, strādājošā pensionāra algai netiek piemērots neapliekamais minimums. Savukārt pensionāra neapliekamo minimumu (šogad – 250 eiro mēnesī) piemēro pensijai tās izmaksātājs.

Pašnodarbinātais, pieņemot darbā darbinieku, kļūst par darba devēju. Līdz ar to pienākumi pret darbinieku ir tādi paši kā jebkuram darba devējam, juridiskai personai, kura algo darbiniekus, – saistošs ir Darba likums, jāmaksā darbaspēka nodokļi – iedzīvotāju ienākuma nodoklis un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI).

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme, ja darba devējam iesniegta nodokļa grāmatiņa, ir 20% (algai līdz 1667 eiro mēnesī). VSAOI likme darba ņēmējam, kurš sasniedzis vecumu, kas dod tiesības saņemt valsts vecuma pensiju, vai kuram ir piešķirta valsts vecuma pensija, ir 30,87%, darba devējs no saviem līdzekļiem maksā 21,31%, no darba ņēmēja algas ietur 9,56%.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas