E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15031
Lasīšanai: 3 minūtes
2
99
2
99

Vai kanabidiola pilieni (CBD) ir likumīgi Latvijā un tos var pirkt internetā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. augustā, 2018
Peteris

Vai kanabidiola pilieni (CBD) ir likumīgi Latvijā (t.i., vai tos var pirkt internetā, piemēram, https://www.endoca.com/product/hemp-oil-drops-1500-mg-cbd/)? Jautājums speciāli ar konkrētu piemēru skaidrībai (jo redzēju: uz analoģisku, bet abstraktu jautājumu bija tikpat abstrakta un neskaidra atbilde).

A
atbild:
03. septembrī, 2018
Pārtikas un veterinārais dienests
Diāna Birkenfelde, Pārtikas uzraudzības departamenta Pārtikas produktu reģistrācijas daļas vadītāja

Sējas kaņepes (Cannabis sativa) sēklu eļļas izmantošana pārtikā Eiropas Savienībā ir atļauta, taču kaņepju sēklu eļļā kanabidiola (CBD) saturs ir niecīgs.

Tirgū šobrīd tiek piedāvāti produkti (CBD eļļas, ekstrakti u. c.), kuri satur kanabidiolu augstā koncentrācijā, jo tie tiek iegūti selektīvas ekstrakcijas ceļā vai arī papildus tiek bagātināti ar kanabidiolu. 

Kā liecina Eiropas Savienības Jaunās pārtikas katalogā (“Novel Food Catalogue”) apkopotā Eiropas Komisijas un dalībvalstu rīcībā esošā informācija par augu un dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktiem, kā arī citām vielām, kuru statuss ir izskatīts jaunās pārtikas regulējuma ietvaros, Eiropas Savienībā nav zināma kanabidiola drošas izmantošanas vēsture pārtikā, tostarp uztura bagātinātājos, pirms 1997. gada 15. maija.

Jaunās pārtikas katalogs ir pieejams tiešsaistē Eiropas Komisijas mājaslapā – http://ec.europa.eu/food/safety/novel_food/catalogue/search/public/index.cfm – skat. ierakstu “Cannabidiol”.

Kanabidiols un pārtikas produkti, kuri satur šo vielu koncentrētā veidā, šobrīd Eiropas Savienībā tiek uzskatīti par neatļautu jauno pārtiku.

Pirms šāda veida produktu laišanas tirgū Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādei (EFSA) būtu jāveic riska izvērtējums. Tikai gadījumā, ja pēc EFSA zinātniskā atzinuma saņemšanas Eiropas Komisija pieņemtu lēmumu par atļaujas izsniegšanu šādai jaunai sastāvdaļai, tās piedāvāšana tirgū tiktu atļauta. Tā kā šāda atļauja nav izsniegta, uzņēmumiem komerciālos nolūkos šobrīd nav atļauts laist tirgū šādu jaunu produktu. 

Sīkāka informācija par prasībām jaunajai pārtikai ir pieejama PVD mājaslapā – https://www.zm.gov.lv/partikas-un-veterinarais-dienests/statiskas-lapas/jauna-partika?id=15009#jump.

Attiecībā par preču pasūtīšanu internetā informējam, ka atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr. 352 “Noteikumi par veterinārajai kontrolei nepakļautas pārtikas ievešanu no trešajām valstīm un tās kontroles kārtību valsts robežas kontroles punktos, brīvajās zonās, brīvajās noliktavās un muitas noliktavās” prasībām Pārtikas un veterinārais dienests pārtiku nekontrolē, ja privātpersona starptautiskā pasta sūtījumā nosūta pārtiku, kura nav paredzēta komerciāliem mērķiem (svars nepārsniedz 1 kg).

Pasūtot tīmekļvietnē kanabidiolu saturošus produktus, patērētājam jāņem vērā, ka Eiropas Savienībā pagaidām nav veikts riska izvērtējums, līdz ar to nevar tikt izslēgta šādu produktu negatīva ietekme uz cilvēka veselību.

Labs saturs
99
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas