E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14982
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Kas maksā tiesas izdevumus uzturlīdzekļu piedziņas lietā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. augustā, 2018
A.

Labdien! Sakiet, lūdzu, ja bijusī sieva iesniegusi tiesā prasību par uzturlīdzekļu palielināšanu un ja, piemēram, viņa zaudē un alimenti paliek līdzšinējā līmenī, ko regulāri maksāju, vai arī šajā gadījumā man būt jāmaksā tiesas izdevumi?

Un vēl jautājums – bijusī sieva norāda, ka tērē par manu dēlu 400 eiro mēnesī, turklāt viņai ir vēl viens bērns no tagadējās laulības, bet vienlaikus pati uzrāda, ka viņas ienākumi šobrīd ir ap 600 eiro, turklāt ir iegūts arī bezdarbnieka statuss. Vai tiesa saskatīs loģikas trūkumu, jo pēc likuma, cik zinu, jāatlicina no ienākumiem vienādas daļas abiem bērniem, bet sanāk, ka otram bērnam viņa tērē mazāk?

A
atbild:
04. oktobrī, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Gunta Kuzmane, zvērināta advokāte

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 43. panta pirmās daļas 3. punktu no tiesas izdevumu samaksas valsts ienākumos atbrīvoti prasītāji – prasībās par uzturlīdzekļu piedziņu bērnam, arī tad, ja tiesas ceļā tiks lemts jautājums par uzturlīdzekļu summas palielināšanu. Ja prasība tiek noraidīta pilnībā, tad, vadoties no Civilprocesa likuma 42. panta pirmās un otrās daļas, tiesas izdevumi, ja prasītājs no to samaksāšanas bijis atbrīvots, piespriežami no atbildētāja valsts ienākumos proporcionāli apmierinātajai prasījuma daļai, bet gadījumos, kad prasību noraida, atstāj bez izskatīšanas, savukārt, ja prasītājs atsakās no prasības, tiesas izdevumi, kas nav samaksāti iepriekš, piespriežami no prasītāja valsts ienākumos. Taču, ja prasītājs neuztur savus prasījumus, jo atbildētājs tos pēc prasības iesniegšanas labprātīgi apmierinājis, tiesas izdevumus valsts ienākumos piedzen no atbildētāja.

Ja prasībā tiek norādīts, ka bērna uzturēšanai tiek tērēti EUR 400 mēnesī (prasībā norādot pamatotu aprēķinu), ņemot vērā Civillikuma 179. pantā noteikto, ka abu vecāku pienākums ir uzturēt bērnu samērā ar katra spējām un mantas stāvokli, tad no atbildētāja (ja neapstrīd kopējo uzturlīdzekļu summu un aprēķinu) ir piedzenami uzturlīdzekļi EUR 200 apmērā (1/2 no kopējās summas). Tiesa, nosakot uzturlīdzekļu summu, vērtē visus apstākļus, kas saistīti ne tikai ar bērnu vajadzībām, bet arī vecāku izdevumiem, abu pušu ienākumiem un mantas stāvokli.

Augstākās tiesas Civillietu departaments 2015. gada 21. aprīļa spriedumā lietā Nr. SKC-1959/2015 norādījis, ka tiesai jāņem vērā un, nosakot uzturlīdzekļu apmēru, jāapsver, vai prasības pieteikumā norādītās summas samaksa vienam bērnam nenostāda viņu izdevīgākā situācijā, salīdzinot ar pārējiem atbildētāja bērniem, kas nozīmē, ja atbildētājam ir vairāki nepilngadīgi bērni, tad no atbildētāja ienākumiem ir jānodrošina līdzvērtīgi uzturlīdzekļi visiem bērniem.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas