E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14958
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Policija piemēros bargāko sodu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. augustā, 2018
Ilze

Labdien! Man tāda lieta, brālēnam ceļu policija uzrakstīja protokolu uzreiz pēc 3 pantiem – par ātrumu, par drošības jostu un par telefonu. Protams, ka brālēns pats vainīgs, ka braucot runā pa telefonu, nepiesprādzējies un neskatās tāpēc spidometru. Brālēnam nav datora, un ar likumu zināšanu viņam slikti, tāpēc jautāju es.

Jautājums tāds – kā noteiks sodu beigu beigās? Citi saka, ka skaitīs kopā un galā būs summa par visiem pantiem, un tas būs daudz brālēnam, citi saka, ka būs tas sods, kas par pantu vislielākais. No kodeksa 35. panta neko īsti nevar saprast.

Pameklēju un vienu Liepājas tiesas spriedumu atradu, kur saskaitīts kopā pēc diviem pantiem uzliktais sods, tas gan nebija par satiksmes noteikumiem, tur bija par huligānismu un nepakļaušanos, un atradu arī, kur tiesa pēc tiem pašiem pantiem beigās uzliek tikai viena panta sodu. Kā īsti ir?

A
atbild:
02. augustā, 2018
Linda Balode
LV portāls

Šī gada 5. jūlijā stājās spēkā grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (LAPK). Tie paredz bargākus sodus par vairākiem būtiskiem pārkāpumiem ceļu satiksmē, tostarp arī transporta vadītājam par viedierīču lietošanu, kā arī nepiesprādzēšanos ar drošības jostu.

Par minētajiem Jūsu brālēna izdarītajiem pārkāpumiem ceļu satiksmē LAPK paredzēta sekojoša atbildība:

  • 149.4 pantā par nepiesprādzēšanos ar drošības jostu vai aizsprādzētas aizsargķiveres nelietošanu, kā arī tāda pasažiera vešanu, kurš nav piesprādzējies vai kuram galvā nav aizsprādzētas aizsargķiveres, izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no 30 līdz 70 eiro apmērā;
  • 149.4 pantā par tālruņa, piezīmjdatora, planšetdatora vai viedierīces lietošanu, ja transportlīdzeklis atrodas kustībā, izņemot gadījumus, kad tālruni, piezīmjdatoru, planšetdatoru vai viedierīci izmanto brīvroku režīmā, uzliek naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no 25 līdz 100 eiro apmērā;
  • 149.pantā par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu var izteikt kā brīdinājumu, tā arī uzlikt naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no 480 – 640 eiro apmērā un atņemt transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz laiku no 6 līdz12 mēnešiem (nav zināms, kur Jūsu brālēns pārsniedza atļauto ātrumu, kā arī nav zināms, par cik km viņš to pārsniedza).

Piemēri:

  • par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu līdz 10 km stundā ar mopēdiem, motocikliem, tricikliem, kvadricikliem, vieglajiem automobiļiem, kravas automobiļiem, kuru pilna masa nepārsniedz 7,5 tonnas, izsaka brīdinājumu transportlīdzekļa vadītājam;
  • par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu no 11 km stundā līdz 20 km stundā ar mopēdiem, motocikliem, tricikliem, kvadricikliem, vieglajiem automobiļiem, kravas automobiļiem, kuru pilna masa nepārsniedz 7,5 tonnas, izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam 20 eiro apmērā (ja pārkāpums izdarīts Apdzīvotas vietas sākumā vai Dzīvojamā zonā, sods būs bargāks – brīdinājums vai naudas sods 40 eiro apmērā);
  • par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu no 21 kilometra stundā līdz 30 kilometriem stundā ar mopēdiem, motocikliem, tricikliem, kvadricikliem, vieglajiem automobiļiem, kravas automobiļiem, kuru pilna masa nepārsniedz 7,5 tonnas, uzliek naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam 40 eiro apmērā (ja pārkāpums izdarīts Apdzīvotas vietas sākumā vai Dzīvojamā zonā, sods būs bargāks – 80 eiro);
  • par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu vairāk par 60 kilometriem stundā ar mopēdiem, motocikliem, tricikliem, kvadricikliem, vieglajiem automobiļiem, kravas automobiļiem, kuru pilna masa nepārsniedz 7,5 tonnas, uzliek naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no 360 līdz 480 eiro apmērā un atņem transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz 6 mēnešiem (ja pārkāpums izdarīts Apdzīvotas vietas sākumā vai Dzīvojamā zonā, sods būs bargāks – 540 – 680 eiro apmērā un atņem transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz 12 mēnešiem).

LAPK 35. pants nosaka administratīvo sodu uzlikšanu, ja izdarīti vairāki administratīvie pārkāpumi. No rakstītā saprotams, ka visi pārkāpumi konstatēti vienlaicīgi un tos ir izskatījusi viena un tā pati amatpersona (Valsts policijas darbinieks), tāpēc šajā gadījumā jāņem vērā minētā panta otrā daļa:

“Ja persona ir izdarījusi vairākus administratīvos pārkāpumus, kas konstatēti vienlaicīgi, un tos izskata viena un tā pati institūcija (amatpersona), administratīvais sods tiek uzlikts tās sankcijas ietvaros, kura ir paredzēta par smagāko pārkāpumu. Šajā gadījumā pamatsodam var pievienot kādu no papildsodiem, kuri ir paredzēti pantos, kas nosaka atbildību par jebkuru no izdarītajiem pārkāpumiem.”

Ja pieņemam, ka Jūsu brālēns atļauto braukšanas ātrumu ir pārsniedzis līdz 10 km stundā, tad bargākais iespējamais sods no trijiem ir par tālruņa, piezīmjdatora, planšetdatora vai viedierīces lietošanu, ja transportlīdzeklis atrodas kustībā, proti, maksimālā soda apmērs – 100 eiro.

Īsākiem vārdiem sakot, policija šādos gadījumos piemēro bargāko sodu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas