E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14783
Lasīšanai: 4 minūtes
6
6

Kā anulēt personas deklarēto dzīvesvietu savā īpašumā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. jūlijā, 2018
Sandra

Pārdodu dzīvokli. Tajā kopš dzimšanas ir deklarēts dēls, kurš jau ir pieaudzis un šajā dzīvoklī nedzīvo jau 10 gadus. Dzīvoklis jau gadus trīs stāv tukšs, jo tur neviens nedzīvo. Dēlam uz šo deklarēto adresi nāk arī ierakstītas vēstules, kuras, protams, viņš nesaņem, jo tur nedzīvo. Kā izdeklarēt no dzīvokļa, ja to nedara labprātīgi?

A
atbild:
10. jūlijā, 2018

Dzīvesvietas deklarēšanas likums nosaka, ka deklarēšanas fakts vēl nerada civiltiesiskas sekas. Līdz ar to, ja vien dēlam nav īpašumtiesību uz minēto dzīvokli, māte ir tiesīga to pārdot.

Māte kā nekustamā īpašuma īpašniece var anulēt ziņas par konkrētās personas deklarēto dzīvesvietu, ar iesniegumu vēršoties sava rajona pašvaldības iestādē, kura veic dzīvesvietas ziņu anulēšanu. Lūgumu var iesniegt klātienē, sūtīt pa pastu, iesniegt kā elektronisku dokumentu, nepieciešamās darbības var veikt arī tiešsaistē portālā “www.latvija.lv”.

Iesniegumā jānorāda iespējami detalizētāka informācija, kas palīdzētu pašvaldībai pieņemt lēmumu. Noteikti jānorāda personas, kurai lūdz anulēt ziņas par deklarēšanos dzīvesvietā, vārds, uzvārds un personas kods, adrese, no kuras vēlas “izdeklarēt” kādu personu, un pamatojums, kāpēc vēlas to darīt. Konkrētajā gadījumā pamatojums var būt Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 12. pants, kas paredz, ka ziņas par personas deklarēto dzīvesvietu tiek anulētas, ja dzīvesvietas deklarētājs vai viņa likumiskais pārstāvis, vai dzīvesvietas deklarētāja vai viņa likumiskā pārstāvja pilnvarota persona, deklarējot dzīvesvietu, sniegusi nepatiesas ziņas vai ja attiecīgajai personai nav tiesiska pamata dzīvot deklarētajā dzīvesvietā.

Tiesisks pamats apmesties uz dzīvi noteiktā nekustamā īpašumā atbilstoši Dzīvesvietas deklarēšanas likumam ir:

  • personai pieder šis nekustamais īpašums;
  • attiecībā uz to ir noslēgts īres vai nomas līgums;
  • šā īpašuma lietošanas tiesības persona ieguvusi uz laulības, radniecības, svainības vai cita likumiska vai līgumiska pamata.

Katru iesniegumu vērtē individuāli, tādēļ nav iespējams nosaukt precīzu termiņu, kurā iestāde pieņem lēmumu par personas deklarētās dzīvesvietas ziņu anulēšanu vai deklarētās dzīvesvietas ziņas saglabāšanu. Iesniegumi tiek izskatīti mēneša laikā. Ja ir nepieciešams, to izskatīšanu var pagarināt uz laiku līdz 4 mēnešiem.

Ja, pārbaudot ziņas par deklarēto dzīvesvietu, pašvaldība konstatē, ka dzīvesvietas deklarēšanas iesnieguma iesniegšanas laikā personai nebija iesniegumā norādītā tiesiskā pamata dzīvot konkrētajā adresē, ziņas par deklarēto dzīvesvietu anulē ar deklarācijas iesniegšanas datumu. Ja pašvaldība konstatē, ka personai zudušas tiesības dzīvot deklarētajā dzīvesvietā, ziņas par to anulē ar lēmuma pieņemšanas datumu. Lēmums par ziņu par deklarēto dzīvesvietu anulēšanu stājas spēkā ar tā pieņemšanas brīdi. Šā lēmuma apstrīdēšana un pārsūdzēšana neaptur tā darbību. Lēmumu iestāde izpilda nekavējoties pēc tā spēkā stāšanās.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas