E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14777
Lasīšanai: 9 minūtes
6
6

Valsts sociālo pabalstu progozējamais aprēķins vecākam

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūlijā, 2018
Renī

Labdien! Esmu otrā bērna gaidībās, bet atrodos BKA ar pirmo bērnu. Ir tā, ka mazulis dzims brīdī, kad vecākajam vēl nebūs 2 gadi, bet laikā, kad būs beidzies pirmais BKA un jāatsāk strādāt, darbā būšu nepilnus 3 mēnešus, kad būs pienācis laiks doties pirmsdzemdību atvaļinājumā. Sakiet, kā šādā situācijā tiek aprēķināti pabalsti? Esmu dzirdējusi – ja mazais piedzimst, pirms otram paliek 2 gadi, tad saņemu to pašu, ko ar pirmo? Vai atgriešanās darbā un 3 mēnešu darbs neietekmēs aprēķinu un saņemto?
Un kā būtu, ja aizietu no darba, jo ir cits piedāvājums, un sāktu strādāt jaunā vietā posmā starp BKA un pirmsdzemdību atvaļinājumu? Paldies!

A
atbild:
13. jūlijā, 2018
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Aina Bugrija, Kontaktu centra klientu apkalpošanas konsultante

Pamatojoties uz likumdošanu, sakarā ar bērniņa piedzimšanu VSAA piešķir sekojošus pabalstus:

  • maternitātes pabalstu tikai mātei (kurai ir darba tiesiskās attiecības);
  • vienam no bērna vecākiem – bērna piedzimšanas pabalstu, vecāku pabalstu (ja ir darba tiesiskās attiecības);
  • bērna kopšanas pabalstu, ģimenes valsts pabalstu un paternitātes pabalstu tikai bērna tēvam (kuram ir darba tiesiskās attiecības).

Par visiem pabalstiem, kurus piešķir un maksā VSAA, iespējams lasīt VSAA mājaslapā.

Lūdzu ņemt vērā, ka sniegtā konsultācija nav uzziņa un nav saistoša, piešķirot pakalpojumu, tai ir tikai informatīvs raksturs, jo VSAA pašlaik sniedz atbildes par pakalpojumiem 2018. gadā, pamatojoties uz spēkā esošajām likuma normām. VSAA nav kompetenta skaidrot, vai 2019. gadā būs spēkā šobrīd esošās likuma normas.

1. Maternitātes pabalstu (par grūtniecības un dzemdību darba nespējas periodu, DNL “B”) piešķir tikai māmiņai, ja viņai ir darba tiesiskās attiecības, – ir sociāli apdrošināta uz tiesību noteikšanas brīdi. Šo pabalstu piešķir/aprēķina, pamatojoties uz VSAA iesniegto iesniegumu un ārsta izrakstītām darba nespējas lapām. Maternitātes pabalsta aprēķinam izmanto iemaksu algas par 12 mēnešu periodu, šo periodu beidzot 2 mēnešus pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums. Vidējo kalendāra dienas sociālās apdrošināšanas iemaksu algu iegūst, šā laikposma kopējos ienākumus dalot ar kalendāra dienu skaitu periodā, neieskaitot tajā pārejošas darbnespējas kalendāra dienas (darbnespējas periods DNL “B”), grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dienas (DNL “B”), bērna kopšanas atvaļinājuma kalendārās dienas.

Piemēram, māte pēc 1. bērna kopšanas atvaļinājuma (BKA) strādās apmēram 3 mēnešus līdz grūtniecības DNL "B" ar 2. bērniņu no 01.07.2018. līdz 04.10.2018. (ar līdzīgu algu, kāda bija pirms iepriekšējā bērna). 1. bērnam nebūs 2 gadi, kad piedzims 2. bērniņš. Ja ar 2. bērniņu grūtniecības DNL "B" ir ar 05.10.2018., tad maternitātes pabalsta aprēķinam nepieciešamais periods būtu no 01.08.2017. līdz 31.07.2018.  

Pamatojoties uz spēkā esošajiem likumiem, netiek ieskaitīts 1. bērna kopšanas atvaļinājums (BKA). Tātad minētajā situācijā "atkāpšanās" nenotiek. Ja māte aprēķinam nepieciešamajā 12 mēnešu periodā pēc BKA strādās aptuveni 1 mēnesi (ar līdzīgu algu, kāda bija pirms iepriekšējā bērna), tad maternitātes pabalstu piešķirs no šiem ienākumiem, algu summu dalot ar kalendāro dienu skaitu (piem., 31 k.d.).

Pabalstu piešķir 80% apmērā no dienas vidējās algas un reizina ar grūtniecības un pēcdzemdību darba nespējas dienām. 

2. Sakarā ar bērna kopšanu VSAA pēc bērna piedzimšanas piešķir pabalstus vienam no bērna vecākiem, piemēram, bērna mātei, – vecāku pabalstu un bērna kopšanas pabalstu.

Vecāku pabalsta (VP) saņēmējam papildus maksā arī bērna kopšanas pabalstu (BKP) 171 eiro apmērā.

VSAA vecāku pabalstu piešķir no tiesību noteikšanas brīža – pēc bērna piedzimšanas, bet ne ātrāk, kā beidzas maternitātes pabalsta izmaksa mātei.

VP aprēķinam izmanto iemaksu algas par 12 mēnešu periodu, šo periodu beidzot 2 mēnešus pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums. Vidējo kalendāra dienas sociālās apdrošināšanas iemaksu algu iegūst, šā laikposma kopējos ienākumus dalot ar kalendāra dienu skaitu periodā, neieskaitot tajā pārejošas darbnespējas kalendāra dienas (darbnespējas periods DNL “B”), grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dienas (DNL “B”), bērna kopšanas atvaļinājuma kalendārās dienas.

VP piešķir izvēlētajā % apmērā un periodā:

  • 60% līdz bērna 1 gada vecumam vai 43,75% līdz bērna 1,5 gada vecumam no kalendāra dienas vidējās apdrošināšanas iemaksu alga. Un papildus maksās arī bērna kopšanas pabalstu (BKP) 171 eiro. Izvēloties vienu no vecāku pabalsta saņemšanas periodiem, tā izmaksu vairs nevarēs mainīt.
  • Ja vecāku pabalstu saņēmējs turpinās/vai uzsāks strādāt, tad vecāku pabalstu (VP) maksās 30% apmērā no piešķirtā pabalsta un vienlaicīgi maksās arī bērna kopšanas pabalstu (BKP) 171 eiro. Un varēs saņemt algu (kādu noteicis darba devējs).

Piemēram, grūtniecības DNL "B" no 05.10.2018., 2. bērniņš piedzims 2018. gada decembrī, māte saņems pēcdzemdību maternitātes pabalstu, un tiesības uz vecāku pabalstu (VP) būtu, piemēram, no 06.02.2019., tad vecāku pabalsta (VP) aprēķinam nepieciešamais periods būtu no 01.12.2017. līdz 30.11.2018.  1. bērnam nebūs 2 gadi.

Pamatojoties uz spēkā esošajiem likumiem, netiek ieskaitīts 1. bērna kopšanas atvaļinājums (BKA) un grūtniecības atvaļinājums (DNL “B”). Māte pēc 1. bērna kopšanas atvaļinājuma (BKA) strādās apmēram 3 mēnešus no 01.07.2018. līdz 04.10.2018. (ar līdzīgu algu, kāda bija pirms iepriekšējā bērna).

Ja VP aprēķina no jauna, tad, aprēķinam nepieciešamajā 12 mēnešu periodā algu/ienākumu summu par apmēram 3 mēnešiem dalot ar kalendāra dienu skaitu (piemēram, 95 k.d.), iegūst dienas vidējo.

Ja VP aprēķina, atkāpjoties līdz algām, kādas bija pirms grūtniecības atvaļinājuma ar 1. bērnu, tad VP  salīdzinās un piešķirs lielākajā apmērā – "atkāpjoties" līdz algām, kādas bija pirms 1. bērna grūtniecības, DNL "B" vai par "no jauna" nostrādātiem apmēram 3 mēnešiem pirms grūtniecības atvaļinājuma ar 2. bērnu.

VP piešķirs Jūsu izvēlētajā % apmērā, un papildus maksās bērna kopšanas pabalstu (BKP) 171 eiro.

Ja Jums ir/būs zināmi mēneša vidējie ienākumi, tad aptuveno maternitātes pabalstu mātei un vecāku pabalsta dažādos variantus (60% vai 43,75%) iespējams aprēķināt, izmantojot “Swedbank”  Bērna un vecāku pabalsta kalkulatoru

3. Pamatojoties uz šobrīd spēkā esošo likumdošanu, ja māte visā aprēķinam nepieciešamajā periodā atradās bērna kopšanas atvaļinājumā (BKA) ar 1. bērnu, saņēma vecāku pabalstu (VP) un bērna kopšanas pabalstu (BKP), tad maternitātes pabalstu un vecāku pabalstu (VP) aprēķinātu, “atkāpjoties” no ienākumiem, kādi bija pirms 1. bērna piedzimšanas (pirms grūtniecības atvaļinājuma).

Piemēram, ja māte bērna kopšanas atvaļinājuma (BKA) laikā vai pēc BKA aizietu no darba, jo ir cits piedāvājums, un sāktu strādāt jaunā darbavietā starp BKA un grūtniecības atvaļinājumu, tad VSAA nodaļa izvērtētu situāciju – vai VP piešķirt "atkāpjoties", vai visā periodā bija BKA, vai saņēma VP un BKP. Lēmums tiek pieņemts, piešķirot/aprēķinot pabalstus. 

Jāatgādina, ka VSAA piešķir un maksā pabalstus saskaņā ar likumdošanu un pamatojoties uz VID informāciju. Attālināti e-pastā www.konsultacijas.lv neprognozē iespējamā pabalsta piešķiršanas nosacījumus un apmērus.

Iespējams arī papildus konsultēties,vēlams savas deklarētās dzīvesvietas VSAA nodaļā rindas kārtībā, uzrādot personas apliecinošu dokumentu, vai arī pierakstīties uz konkrētu dienu un laiku savas deklarētās dzīvesvietas VSAA nodaļā ne ātrāk par mēnesi pirms grūtniecības DNL "B".  Ja ir nepieciešana pabalstu prognoze, to veiks tikai deklarētās dzīvesvietas VSAA nodaļā pamatojoties uz Iesniegumu.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas