E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1457
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene

Uzvārda maiņa bērnam

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. septembrī, 2012
Zane Gavare

Ja vēlos mainīt bērnam uzvārdu, bet bērna tēvs jau vairāk kā divus gadus nav izrādījis nekādu interesei par savu bērnu, vai es varu nomainīt uzvārdu bez tēva piekrišanas?

A
atbild:
26. septembrī, 2012
Inta Šaboha
LV portāls

Ministru kabineta noteikumu Nr.904 "Noteikumi, par civilstāvokļa aktu reģistrācijas kārtību, civilstāvokļa aktu reģistru paraugiem, reģistru glabāšanas kārtību un termiņiem, kā arī to dokumentu paraugiem, kurus izsniedz, pamatojoties uz reģistru ierakstiem" 120.pants nosaka, ka papildinājumu bērna dzimšanas reģistrā par uzvārda maiņu veic, ja bērnam pēc vecāku laulības šķiršanas vai tēva vai mātes jaunas laulības noslēgšanas maina uzvārdu attiecīgi uz tēva vai mātes jauno uzvārdu, bet bērna uzvārda maiņai ir jāpiekrīt abiem vecākiem. Tas pats attiecas uz gadījumiem, ja bērna vecāki nav sastāvējuši laulībā.

Abu vecāku piekrišana bērna uzvārda maiņai nav nepieciešama, ja vienam no vecākiem ir atņemtas aizgādības tiesības un uzvārds tiek mainīts uz tā vecāka uzvārdu, kas īsteno aizgādības tiesības.

Pastāv arī gadījumi, kad par bērna uzvārda maiņu lemj bāriņtiesa. Tā iesaistās, ja vecāki nevar vienoties par bērna uzvārdu un, ja nav zināma dzīvesvieta vienam no vecākiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas