E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14454
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
19
19

Nekustamā īpašuma dāvinājuma nodevas un kapitāla nodoklis

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. maijā, 2018
Rasma

Labdien! Manam tēvam pieder 5 hektāri zemes, un viņam nav laika ar to nodarboties, viņš dzīvo ārzemēs, bet šeit Latvijā pieder arī citi īpašumi. Viņš vēlas, lai 5 hektāri zemes nonāk manā īpašumā, tādēļ vēlas noformēt šo zemes īpašumu kā dāvinājuma līgumu man. Bet es plānoju šo zemes īpašumu pārdot. Kādi valsts nodevu maksājumi man būs jāveic, saņemot šo nekustamo īpašumu kā dāvinājumu? Un kādas nodevas jāmaksā, ja es to pēc tam pārdošu tālāk?

A
atbild:
18. maijā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Zvērināta notāra atlīdzība par dāvinājuma līguma sastādīšanu, apliecināšanu, nostiprinājuma lūgumu zemesgrāmatai tiks aprēķināta saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 737 "Noteikumi par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību".

Nekustamā īpašuma dāvinājuma līguma gadījumā atlīdzība ir atkarīga no nekustamā īpašuma novērtējuma. Dāvinājuma līgumā var norādīt jebkādu nekustamā īpašuma summu. Līgumā summa tiek norādīta tāpēc, lai zemesgrāmatu nodaļā varētu aprēķināt valsts nodevu. Ja summa netiek norādīta, tad valsts nodevu rēķina, ņemot vērā kadastrālo vērtību.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 1250 par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā paredz, ka valsts nodeva par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā, ja tas ir vecāku dāvinājums, ir 0,5% no nekustamā īpašuma vērtības. Papildus jāmaksā valsts un kancelejas nodevas, t.i., kancelejas nodeva par jaunas tiesības nostiprinājumu – 14,23 eiro un par zemesgrāmatu apliecības izsniegšanu – 7,11 eiro.

Tātad – ar dāvinājumu saistītie maksājumi ir nodevas. Dāvinājums no vecākiem Latvijā ar nodokļiem netiek aplikts.

Kas attiecas uz pārdošanu un gūto ienākumu, tad likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka vispārējā gadījumā ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli kā ienākumu no kapitāla pieauguma. Nodokļa likme ir 20% no starpības, kāda veidojas, no pārdošanas ieņēmuma atņemot īpašuma iegādes vērtību.

Kapitāla nodokļa piemērošana (gan pienākums to maksāt, gan atbrīvojums) atkarīga no vairākiem nosacījumiem, tajā skaitā – vai tas ir vienīgais īpašums, ko pārdod, kad to pārdod u. c. Tāpēc par nodokļa piemērošanu savā individuālajā gadījumā, kad ir konkrēta informācija, jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
19
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas