E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14284
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Nodokļi
8
8

VSAOI jāveic reizi ceturksnī par katru mēnesi, kurā ir ienākumi

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. aprīlī, 2018
Viktors

Labdien! Kopš šī rudens beigām esmu reģistrēts kā pašnodarbinātais. Attiecīgi līdz gada beigām vidēji ieņēmumi bija virs 1000 eiro un izdevumu tikpat kā nebija. Šajā gadā ieņēmumi ir kritušies, kā arī parādījās lieli izdevumi saistībā ar fototehnikas iegādi saimnieciskās darbības veikšanai. Izdevumi ieplānoti arī turpmākajos mēnešos. Man ir neskaidrības par dažām lietām.  1. Ja konkrētos mēnešos ieņēmumu un izdevumu starpība ir mazāka par minimālo algu, tad VSAOI nav jāmaksā? Attiecīgi, ja starpība ir negatīva, to drīkst pārnest uz nākamo mēnesi?

Nav skaidrības, kā aprēķināt VSAOI, ja, piemēram, pirmajos 2 ceturkšņa mēnešos kopējie ieņēmumi ir 1000 eiro, bet trešajā mēnesī ieņēmumu nav, bet ir izdevumi 900 eiro apmērā. Kā šajās situācijās būs ar sociālo iemaksu pensiju apdrošināšanai (5%)? 2. Tā kā saimniecisko darbību esmu reģistrējis taksācijas gada otrajā pusē, IIN avansa maksājumus man aprēķinās šogad pēc ienākumu deklarācijas iesniegšanas. Cik saprotu, aprēķins būs automātisks un balstīsies uz vidējiem pagājušā gada ienākumiem mēnesī no saimnieciskās darbības. Savukārt šogad ienākumi no saimnieciskās darbības ir un būs mazi, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, un automātiski aprēķinātie IIN avansa maksājumi ir nepamatoti augsti. Kaut arī skaidrs, ka pēc šī gada ienākumu deklarācijas man atmaksās pārmaksātos nodokļus, šobrīd man nav brīvu līdzekļu tik lieliem avansa maksājumiem. Vai ir iespēja pārrēķināt IIN avansa maksājumu apjomu, ja šogad ir ieplānoti lieli un regulāri izdevumi?

A
atbild:
14. maijā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pašnodarbinātais veic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) par to pārskata ceturksni, kurā vismaz vienu mēnesi ienākumi no saimnieciskās darbības nav mazāki par 430 eiro.

Tāpat kā līdz šim, iemaksas jāveic no brīvi izvēlētas ienākumu daļas, taču ne mazāk kā no 430 eiro.

Papildus obligāto iemaksu objektam, kurš nevar būt mazāks par 430 eiro mēnesī, pašnodarbinātais reizi ceturksnī veic obligātās iemaksas valsts pensiju apdrošināšanai (5%) no brīvi izraudzītā obligāto iemaksu objekta un faktisko ienākumu starpības.

Piemēram, pašnodarbinātā faktiskie  ienākumi mēnesī ir 500 eiro. Viņš veic obligātās iemaksas 32,15% apmērā no 430 eiro mēnesī. Tā kā faktiskie ienākumi ir 500 eiro mēnesī, tad papildus ir jāveic obligātās iemaksas pensiju apdrošināšanai – 5% apmērā no starpības (500 – 430), t.i., no 70 eiro.

Ja ienākumi mēnesī nesasniedz iemaksu objekta minimālo apmēru (430 eiro), arī tad veic iemaksas 5% apmērā.

Par tiem mēnešiem, kad ienākumu nav, sociālās iemaksas nav jāveic.

Ja pašnodarbinātā ienākums visa kalendāra gada laikā nesasniedz 50 eiro, tad VSAOI 5% apmērā var neveikt.

Atšķirīga kārtība ar 5% maksājumu pensiju apdrošināšanai ir autoratlīdzības saņēmējiem un lauksaimniecības produkcijas ražotājiem.

Saimnieciskās darbības veicējs iedzīvotāju ienākuma nodokli aprēķina par gadu, iesniedzot Valsts ieņēmumu dienestā (VID) gada ienākumu deklarāciju nākamajā gadā no 1. marta līdz 1. jūnijam.

Ienākumam piemēro progresīvo iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi. Ienākumiem līdz 20 004 eiro gadā ir mazākā likme – 20%.

Lai aprēķinātu ienākumu, no kura jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis, no visiem ieņēmumiem ir jāatņem ar to gūšanu saistītie izdevumi. No šā gada izdevumus var atņemt tādā apmērā, lai tie nepārsniedz 80% no kopējiem saimnieciskās darbības ieņēmumiem.

Vairākus izdevumus joprojām var iekļaut pilnā apmērā: darba algas un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, nekustamā īpašuma nodokli, pamatlīdzekļu nolietojumu, kompensācijas īrniekiem par dzīvojamo telpu atbrīvošanu un īres līguma laušanu sakarā ar dzīvojamās telpas kapitālremontu vai telpu pārbūvi saimnieciskās darbības veikšanai.

Šis 80% ierobežojums neattiecas arī uz pirmajiem diviem saimnieciskās darbības gadiem, kā arī uz to gadu, kurā tiek izbeigta saimnieciskā darbība. Tajos izdevumus joprojām var iekļaut pilnā apmērā.

No šā gada ir palielināta pamatlīdzekļu vērtība, no kuras jāaprēķina pamatlīdzekļa nolietojums – līdzšinējo 427 eiro vietā no 2018. gada pamatlīdzekļa nolietojums jāaprēķina pamatlīdzeklim, kura iegādes vērtība ir lielāka par 1000 eiro.

Pēc tam, kad kā saimnieciskās darbības veicējs būsiet iesniedzis Valsts ieņēmumu dienestā gada ienākumu deklarāciju, avansa aprēķins Elektroniskās deklarēšanas sistēmā tiks izveidots automātiski. Saimnieciskās darbības veicējam jāpārliecinās par tajā norādītās informācijas atbilstību. Un gadījumos, ja ienākumu apmērs mainīsies, saimnieciskās darbības veicējs, tāpat kā līdz šim, var iesniegt avansa maksājuma precizējumu.

Par to, kā nodokļu reforma ietekmēs saimnieciskās darbības veicējus, informācija atrodama Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā.

Arī saimnieciskās darbības veicējiem ieteicams apmeklēt VID rīkotos bezmaksas seminārus, to vieta un laiks ir norādīts VID mājaslapā.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas