E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14258
Lasīšanai: 3 minūtes

Jāvēršas VDI ar lūgumu pēc klātienes konsultācijas

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. aprīlī, 2018
Reinis

Labdien! Ja darbiniekam pie viena darba devēja ir vairāki darba līgumi (t.i., viens pamatdarbs un viena vai vairākas vienošanās), vai ir pamatoti uzkrāto ikgadējo atvaļinājumu rēķināt katram līgumam atsevišķi? Jautājums saistīts ar darbu zinātniskā institūcijā, kur ir ierasta prakse strādāt vienlaicīgi dažādos projektos (summāri nepārsniedzot 40 stundas nedēļā), kam katram ir cits sākuma un beigu laiks. Rezultātā iespējama, piemēram, šāda absurda situācija: darbinieks 6 mēnešus strādā vienā projektā praktiski pilnu laiku (40 stundas nedēļā), noslēdz papildu līgumu par otru projektu. Tagad 5 mēnešus strādā pusi laika pirmajā un pusi otrajā projektā. Vēlas iet atvaļinājumā, bet personāldaļa informē, ka par 1. līgumu uzkrātas 40 atvaļinājuma dienas, bet par 2. – tikai 17. No grāmatvedības teiktā izriet – ja iešu 40 dienu atvaļinājumā, pēdējās 23 dienas apmaksās tikai no 1. projekta (kas pēdējos sešos mēnešos veido tikai nedaudz virs puses no kopējās vidējās izpeļņas), tātad atvaļinājuma pēdējās 23 dienas faktiski būs "pusalgas" atvaļinājums. Vai šāda situācija ir korekta no likuma viedokļa? Interesanti, ja pēc 2. līguma noslēgšanas viss darba laiks tiktu veltīts tam (1. līgums joprojām spēkā, bet bez uzskaitītām stundām, 100% slodze 2. projektā). Tad pēdējās 23 atvaļinājuma dienas vispār būtu gandrīz vai bezalgas atvaļinājums… Personāldaļa atsaucas uz Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 2. panta 8. daļu. Taču neliekas, ka šis pants varētu attiekties uz zinātniekiem, jo minētajā piemērā abos līgumos pienākas 40 atvaļinājuma dienas gadā, vienkārši ir atšķirīgi to spēkā stāšanās brīži.

A
atbild:
27. aprīlī, 2018
Valsts darba inspekcija
Mārīte Noriņa, Darba tiesību nodaļas vadītāja

Situācijas izklāsts ir neskaidrs. Līdz ar to nav saprotams, vai konkrētajā gadījumā patiešām ir vairāki darba līgumi vai vairākas vienošanās par papildu darbu.

Tā kā tas ir izšķirīgi svarīgi, atbildēt uz Jūsu jautājumu nav iespējams. Jums var ieteikt vērsties Valsts darba inspekcijā konsultācijai klātienē, līdzi ņemot darba līgumu un vienošanos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas