E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14237
Lasīšanai: 2 minūtes

Atvaļinājuma nauda ir ienākums, tāpēc vecāku pabalstu izmaksā 30% apmērā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. aprīlī, 2018
Maija

Labdien! Atrodos bērna kopšanas atvaļinājumā, un tā sagadījās, ka darbavietā nebija izņemts divu nedēļu atvaļinājums, kas man pienācās, tādēļ tika rakstīts iesniegums par atvaļinājuma izņemšanu un atvaļinājuma pabalsta izmaksu. Līdz ar to jautājums – kā tiek aprēķināts vecāku pabalsts? Vai, izmaksājot atvaļinājuma pabalstu un atvaļinājuma naudu, tiek uzskatīts, ka es strādāju, un vecāku pabalsts tiek izmaksāts 30% apmērā par tām divām nedēļām?

A
atbild:
17. aprīlī, 2018
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Aiva Zīrāka, Pabalstu metodiskās vadības daļas vadītāja

Ja esat izvēlējusies izmantot ikgadējo atvaļinājumu, tad uz šo laiku darba devējs Jums pārtrauc bērna kopšanas atvaļinājumu, jo vienlaikus divos atvaļinājumos darba ņēmējs atrasties nevar.

Darba devējs apmaksā atrašanos ikgadējā atvaļinājumā, izmaksājot par šo laika periodu atvaļinājuma naudu. Atvaļinājuma nauda ir “alga”, ko darbinieks saņem par laiku, kurā atrodas atvaļinājumā.

Likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 10.6 panta otrā daļa nosaka, ka pabalsta pieprasītājam, kurš atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā vai atvaļinājumā bez darba samaksas saglabāšanas, kas piešķirts sakarā ar nepieciešamību kopt bērnu, vai bērna kopšanas dēļ negūst ienākumus kā pašnodarbinātais, vecāku pabalstu izmaksā piešķirtajā apmērā.

Savukārt 10.6 panta trešā daļa paredz, ka, gūstot ienākumus kā darba ņēmējam vai pašnodarbinātajam, pabalstu izmaksā 30 procentu apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

Tādējādi par laika periodu, kad izmantosiet apmaksātu ikgadējo atvaļinājumu un neatradīsieties bērna kopšanas atvaļinājumā, vecāku pabalsts Jums tiks izmaksāts 30 procentu apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas