E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14082
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Skola
1
1

Skolotāja kvalifikācija mācīt latviešu valodu un literatūru

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. martā, 2018
Juris

Persona 1984. gadā Latvijas Universitātē ieguvusi bibliogrāfijas un bibliotēku zinātnes speciālista kvalifikāciju (augstākā izglītība), 2001. gadā – izglītības zinātņu maģistra grādu pedagoģijā, 2006. gadā izieti B2 kursi (72 stundas) un iegūts sertifikāts par latviešu valodas un literatūras skolotāja profesionālās meistarības pilnveidi, 2013. gadā iegūta 4. pedagogu profesionālās darbības kvalifikācijas pakāpe. No 1987. gada pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības klasēs mācīta latviešu valoda un literatūra. Jautājums – vai ar iepriekš minēto izglītību šobrīd var mācīt pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības klasēs latviešu valodu un literatūru? Ja ne, tad kāds izglītības dokuments vai kādi kursi (B programma) būtu nepieciešami, lai saskaņā ar šobrīd spēkā esošo likumdošanu varētu mācīt pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības klasēs latviešu valodu un literatūru?

A
atbild:
07. maijā, 2018
Izglītības kvalitātes valsts dienests
Jana Veinberga, sabiedrisko attiecību speciāliste

Vispirms jāuzsver, ka vispusīgas un objektīvas atbildes saņemšanai personai būtu vēlams iesniegt izglītību apliecinošos dokumentus Izglītības kvalitātes valsts dienestā.

Tomēr, ņemot vērā jautājumā minēto informāciju, pirmšķietami var secināt, ka ar šādiem izglītības dokumentiem latviešu valodu un literatūru mācīt nevar, jo persona nav ieguvusi skolotāja kvalifikāciju vai tiesības mācīt latviešu valodu un literatūru. Izņēmuma gadījums varētu būt, ja maģistra grāda iegūšanai izstrādātais zinātniskais darbs ir saistīts ar mācību priekšmeta (latviešu valodas un literatūras) saturu un didaktiku.

Vienlaikus saskaņā ar Augstskolu likuma 47. pantā un MK noteikumos Nr. 932 “Studiju uzsākšanas kārtība vēlākos studiju posmos” noteikto kārtību persona var vērsties augstskolā ar iesniegumu, lai uzsāktu studijas vēlākos studiju posmos un iegūtu latviešu valodas un literatūras pedagogam nepieciešamo izglītību un kvalifikāciju. Uzsākot studijas vēlākā posmā, personai atbilstoši Augstskolu likumā noteiktajam un MK noteikumos Nr. 36 “Iepriekšējā izglītībā vai profesionālajā pieredzē sasniegtu studiju rezultātu atzīšanas noteikumi” noteiktajā kārtībā ir tiesības lūgt atzīt iepriekšējā izglītībā sasniegtos studiju rezultātus (kas atbilst studiju programmai, kurā persona vēlas studēt šobrīd) un ārpus formālajā izglītībā vai profesionālajā pieredzē iegūtās zināšanas, prasmes un kompetences.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas