E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13874
Lasīšanai: 5 minūtes

Tiesības uz pabalstu, ja ir saimnieciskā darbība un no ienākuma veic 5% VSAOI

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. februārī, 2018
Inese

Labdien! Vēlējos uzzināt, vai, esot bezdarbnieka statusā, ir iespējams reģistrēt saimniecisko darbību kā fiziskai personai un saglabāt bezdarbnieka statusu, attiecīgi arī pabalstu, ja ienākumi nepārsniedz 430 eiro? Vai šogad pieņemtās izmaiņas, kad pašnodarbinātai personai ir jāveic obligātās iemaksas 5% pensiju apdrošināšanai neatkarīgi no tā, vai ienākumi sasniedz 430 eiro vai nē, ietekmē šo faktu un persona neatkarīgi no ienākumiem tiks uzskatīta sociāli apdrošināta un nevarēs vienlaicīgi pretendēt uz bezdarbnieka statusu (kamēr nepārsniedz tos 430 eiro), kā tas bija līdz šim?

A
atbild:
05. martā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls
Labklājības ministrija
Airīna Dreimane, Sociālās apdrošināšanas departamenta vecākā eksperte

Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) 5% apmērā ir paredzētas tikai pensiju apdrošināšanai, un pašnodarbinātajam tās jāveic, ja viņa ienākums no saimnieciskās darbības mēnesī nesasniedz valstī noteiktās minimālās algas apmēru – šogad 430 eiro. Ja ienākums sasniedz 430 mēnesī, ir jāveic iemaksas pēc vispārējās likmes. Pašnodarbinātā obligāto iemaksu likme 2018. gadā ir 32,15%, un tā noteikta Ministru kabineta noteikumos Nr. 786 par valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu likmes sadalījumu pa valsts sociālās apdrošināšanas veidiem.

Tā kā 5% ir īpašs sociālais maksājums un tikai tikai pirmo gadu, LV portāls Labklājības ministrijai lūdza skaidrojumu situācijām, kad cilvēks saņem bezdarbnieka pabalstu (uz ko tiesības ir personām, kas bijušas sociāli apdrošinātas arī bezdarbam) un vienlaikus sāk gūt ienākumus no saimnieciskās darbības. Atbildi un pamatojumu sniedz Sociālās apdrošināšanas departamenta direktora vietniece Airīna Dreimane:

Administratīvā procesa likuma 8. pants nosaka, ka iestāde un tiesa, piemērojot tiesību normas, izmanto tiesību normu interpretācijas pamatmetodes (gramatisko, sistēmisko, vēsturisko un teleoloģisko metodi), lai sasniegtu taisnīgāko un lietderīgāko rezultātu (17. pants). Savukārt Administratīvā procesa likuma 17. panta pirmās daļas 2. punkts nosaka, ka iestāde un tiesa, interpretējot (tulkojot) tiesību normu, lieto interpretācijas pamatmetodes, tostarp vēsturisko interpretācijas metodi, tas ir, noskaidro tiesību normas jēgu, ņemot vērā apstākļus, uz kuriem pamatojoties tā radīta.

Ministru kabineta 2017. gada 24. maija rīkojuma Nr. 245 “Par Valsts nodokļu politikas pamatnostādnēm 2018.–2021. gadam” 2.2.2. uzdevums paredzēja noteikt VSAOI likmi un objektu saimnieciskās darbības apliekamajam ienākumam, kas nepārsniedz 430 euro mēnesī. VSAOI 5% apmērā bija paredzēts veikt privātajā pensiju fondā (3. pensiju līmenis). Iepriekš minētā rīkojuma 2.3.8. uzdevums paredzēja noteikt, ka  autoratlīdzības saņēmējiem papildus pašreizējam VSAOI modelim (nesamazinot esošo sociālo nodrošinājumu) piemēro autoratlīdzībai 5% VSAOI likmi no izmaksātāja līdzekļiem (pensiju apdrošināšanai), ko ietur izmaksas brīdī. Ja autoratlīdzība pārsniedz 430 euro mēnesī, ieturētā summa tiek novirzīta 1. un 2. pensiju līmenim. Ja autoratlīdzība ir mazāka par 430 euro mēnesī, izvērtē iemaksas ieskaitīšanas iespēju 3. pensiju līmenī. Atbilstoši iepriekš minētajiem uzdevumiem tika izstrādāts likumprojekts “Grozījumi likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu””, kas Saeimā tika pieņemts 2017. gada 27. jūlijā. Saeima, izskatot likumprojektu, lēma 5% VSAOI novirzīt speciālajā budžetā pensiju apdrošināšanai (nevis, kā tika iepriekš plānots, 3. pensiju līmenim).

Gan izstrādājot valsts nodokļu politikas pamatnostādnes, gan likumprojektu “Grozījumi likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu””,  mērķis, nosakot 5% VSAOI likmi autoratlīdzībai un saimnieciskās darbības veicējiem, kuriem ienākumi nesasniedza minimālās algas apmēru, bija vērsts uz personas sociālā nodrošinājuma uzlabošanu vecumdienās, nepasliktinot personas sociālo nodrošinājumu īstermiņa pakalpojumiem.

Ņemot vērā iepriekš minēto, lai veicinātu personu pilnvērtīgu atgriešanos darba tirgū, uzskatām, ka personām, kuru ienākums mēnesī nesasniedz minimālās algas apmēru un no saimnieciskās darbības ienākuma veicamas VSAOI 5% apmērā, kā arī personām, par kurām no autoratlīdzības tiek veiktas VSAOI 5% apmērā pensiju apdrošināšanai (ja vien autoratlīdzības saņēmējam nav pienākums reģistrēt saimniecisko darbību un veikt VSAOI vispārējā kārtībā), būtu nosakāms bezdarbnieka statuss, kā arī, ja izpildās kritēriji par bezdarbnieka pabalsta piešķiršanu, tas būtu piešķirams, norāda LM speciāliste.

Tātad obligātās iemaksas 5% apmērā, kas ir tikai pensiju apdrošināšanai, neietekmē tiesības uz bezdarbnieka statusu un pabalstu. Vienlaikus jāuzsver, ka pabalsta saņemšanai ir nepieciešams bezdarbnieka statuss, kura saglabāšanai ir virkne pienākumu. Bezdarbnieka pienākumi ir noteikti Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas