E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13473
Lasīšanai: 2 minūtes

Ja ir testaments, bet neviens par to nezina

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. decembrī, 2017
Evija

Kas notiek mantojuma gadījumā, ja ir testaments, bet par to neviens nezina? Mantojumam pie notāra piesakās un to saņem persona, kura pieteikusies gada laikā pēc mantojuma atstājēja nāves. Vai personai, kura ir testamentā kā vienīgais mantinieks, ir tiesības pieprasīt savu mantojumu tad, kad atklājas, ka ir bijis šāds testaments (vairākus gadus pēc nāves fakta)?

A
atbild:
24. janvārī, 2018
Latvijas notārs
Agra Šeibe, zvērināta notāre

Ja ir bijis notāra uzaicinājums mantiniekiem pieteikties uz mantojumu noteiktā termiņā, bet šis termiņš ir nokavēts un mantojuma lieta ir pabeigta, un mantojuma apliecība ir izsniegta, vienīgā iespēja ir vērsties tiesā ar mantojuma prasību. Mantojuma prasība aizsargā mantojuma tiesību, to var celt katrs mantinieks, vienalga, vai viņš aicināts pēc likuma, testamenta vai līguma un vai viņš prasa visu mantojumu vai tikai tā daļu ( Civillikuma 667. pants). Ar mantojuma prasību var aizstāvēt ne tikai tiesību iestāties mirušā mantisko attiecību kopībā, bet arī izprasīt mantojumu no citām personām, kuras valda visu mantojumu vai tā daļu, apstrīdot mantojuma tiesību.

Saskaņā ar Civillikuma 685. pantu mantojuma prasība noilgst pēc piecu gadu notecējuma, skaitot no dienas, kad radusies tiesība šo prasību celt.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas