E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13467
Lasīšanai: 3 minūtes
5
5

Tiesu izpildītājs var vērst piedziņu uz laulāto kopmantu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. decembrī, 2017
Kristine Lobaca

Labdien! Ļoti vēlos noskaidrot. Situācija ir šāda. Man ir nenokārtotas parādsaistības. Kreditors mani iesūdzēja tiesā par piespiedu parāda atgūšanu. Tiesa notika. Lēmumu saņēmu. Tajā tika skaidrots, ka man ir pilnā mērā jāsedz gan parāds, gan tiesas izdevumi. Tiktāl viss ir saprotams un skaidrs. Es parādu neapmaksāju, jo nav šādu līdzekļu, kā arī savas kļūdas dēļ nevienojos ar tiesu izpildītāju par daļēju apmaksu. 2015. gadā apprecējos. Protams, ar domu, ka vīram jau nebūs jāatbild par maniem parādiem, jo kredīts tika paņemts pirms laulībām. Šomēnes vīrs devās uz CSDD, lai veiktu tehnisko apskati savam auto. Tur viņam paziņoja, ka auto ir uzlikts liegums. Viņš devās pie tiesu izpildītājas, kas uzlika CSDD šo liegumu. Viņa paziņoja, ka 2017. gadā tika pieņemts likums, ka gadījumā, ja parādnieks neatmaksā parādu, tad tas ir jādara laulātajam draugam, tāpēc arī ir liegums. Īsti neko nepaskaidroja. Aicināja sazināties ar kreditoru un iepazīties ar likumiem. Īsti nesaprotu, kāpēc manam vīram ir jācieš manu pagātnes kļūdu dēļ. Auto ir viņa īpašums, un, kad man tika izsniegts kredīts, mēs nebijām laulāti. Tātad, ja man nepieder manta, ko apķīlāt, vai tad drīkst arestēt laulātā drauga mantu? Gaidīšu Jūsu atbildi. Paldies!

A
atbild:
15. janvārī, 2018

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 570. panta pirmo daļu tiesu izpildītājs var vērst piedziņu uz laulāto kopmantu.

Civillikuma 89. pants nosaka, ka katrs laulātais patur mantu, kas piederējusi viņam pirms laulības, tāpat arī to mantu, ko viņš iegūst laulības laikā kā atsevišķu mantu.

Viss, ko laulības laikā laulātie iegūst kopīgi vai viens no viņiem, bet ar abu laulāto līdzekļiem vai ar otra laulātā darbības palīdzību, ir abu laulāto kopīga manta. Šaubu gadījumā jāpieņem, ka šī manta pieder abiem līdzīgās daļās.

Ja šī automašīna ir Jūsu vīra atsevišķa manta, tad tiesu izpildītājs uz to piedziņu vērst nedrīkst. Jūsu vīram jāvēršas pie tiesu izpildītāja ar iesniegumu, lūdzot noņemt CSDD liegumu, klāt pievienojot dokumentus, kas apstiprina, ka šis auto tiktiešām ir atsevišķa manta, piemēram, laulības apliecības kopiju, dokumentus, kas norāda, kad auto CSDD reģistrēts uz viņa vārda, u. c.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas