E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13398
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Drošība
12
12

Dežuranta un apsarga profesijas nav salīdzināmas

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. decembrī, 2017
Gunita

Labdien! Ar ko atšķiras tirdzniecības zāles dežuranta tiesības un pienākumi no sertificēta apsarga tiesībām un pienākumiem? Ja veikalā persona ir izdarījusi zādzību, vai dežurants drīkst aizturēt šo personu? Paldies!

A
atbild:
27. decembrī, 2017
Valsts policija
Ance Rozīte, Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste

Saskaņā ar Darba likuma 40. panta otrās daļas 5. punktu darba līgumā ir jānorāda darbinieka arods, amats, specialitāte atbilstoši Profesiju klasifikatoram un vispārīgs nolīgtā darba raksturojums. Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr. 264 “Noteikumi par Profesiju klasifikatoru, profesijai atbilstošiem pamatuzdevumiem un kvalifikācijas pamatprasībām” nav iekļauta tāda profesija kā tirdzniecības zāles dežurants.

Valsts policija savā darbībā ir konstatējusi gadījumus, kad tirdzniecības vietās apsardzes komersanti nodarbina ēkas un teritorijas dežurantus, kas ir klasificēti kā citur neklasificēti vienkāršo profesiju strādnieki.

Profesiju atsevišķās grupas "9629 Citur neklasificēti vienkāršo profesiju strādnieki" profesijās nodarbinātie atbilstoši iepriekš minēto MK noteikumu 1191. punktam neveic apsardzes darbu – neapsargā ēkas, teritoriju, transportlīdzekļus un citas materiālās vērtības un neveic videonovērošanu, kā arī neatbild par klientu drošību ēkās un to teritorijās.

Apsarga (apsardzes darbinieka) un ēkas un teritorijas dežuranta profesijas pēc būtības nav salīdzināmas, jo apsardzes darbinieka gadījumā tā ir reglamentēta profesionālā darbība, ko var veikt tikai persona, kas ir atbilstoši apmācīta, savukārt sētnieka un apkopēja gadījumā tā ir nekvalificētu darbu veikšana.

Šīs profesijas atšķiras pēc tajās nodarbinātajiem izvirzītajām prasībām attiecībā uz valsts valodas zināšanām, izglītību un Apsardzes darbības likumā noteikto ierobežojumu neesamību.

Ēkas un teritorijas dežuranta profesijā nodarbinātajiem darba devējs nedrīkst uzdot aizturēt personu.

Labs saturs
12
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 74 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas