E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12956
Lasīšanai: 9 minūtes
6
6

Ja uzturlīdzekļu maksājumi saņemti gan no vecāka, gan UGF

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. oktobrī, 2017
Viktors

Labdien! Man ir bērns, kurš dzīvo pie bērna mātes. Katru mēnesi es pārskaitu uz bērna mātes kontu 80,00 EUR, mērķī norādot, ka tie ir uzturlīdzekļi par bērnu. Naudu pārskaitīju regulāri katru mēnesi, un bērna mātei šajā sakarā nekādu iebildumu nebija. 2017. gada martā uzzināju, ka bērna māte uzrakstījusi iesniegumu Uzturlīdzekļu garantiju fondam (UGF), ka līdz iesnieguma iesniegšanas brīdim nav saņēmusi no manis uzturlīdzekļus bērna uzturam. UGF 2017. gada martā lūdza no manis paskaidrojumus – es pierādīju ar maksājumu apliecinošiem dokumentiem, ka labprātīgi jau vairākus gadus ik mēnesi maksāju uzturlīdzekļus savam bērnam. Līdz 2017. gada jūnijam vairāk nekādu ziņu vai atbildes vēstuli no UGF nebiju saņēmis, tāpēc turpināju maksāt tālāk uzturlīdzekļus – gan martā, gan aprīlī, gan maijā maksājot 80,00 EUR mēnesī – ar pamatojumu, ka tie ir uzturlīdzekļi bērnam. 2017. gada jūnijā saņēmu vēstuli no UGF, nu jau ar lēmumu, ka UGF no šā gada 1. aprīļa sāk maksāt uzturlīdzekļus manam bērnam 95,00 EUR apmērā ik mēnesi. Līdz ar to izveidojās situācija, ka par š. g. aprīli un maiju bērna māte saņēma uzturlīdzekļus gan no manis kā bērna tēva (80,00 EUR mēnesī, kas kopā par aprīli un maiju ir 160,00 EUR), gan no UGF (95,00 EUR mēnesī, kas kopā par aprīli un maiju ir 190,00 EUR). UGF tagad man pieprasa atmaksāt šos 190,00 EUR, neskatoties uz maniem paskaidrojumiem un maksājumu apliecinošiem dokumentiem, kuri pierāda, ka aprīlī un maijā maksāju 80,00 EUR ik mēnesi ar pamatojumu, ka tie ir uzturlīdzekļi bērnam. Uzskatu, ka bērna mātei ir jāatmaksā UGF šie 190,00 EUR, kuri tika nepamatoti pārskaitīti aprīlī un maijā kā uzturlīdzekļi. Jo bērna mātei vajadzēja ziņot UGF, ka šajos mēnešos ir saņēmusi no manis naudu – uzturlīdzekļus, bet bērna māte šo informāciju noklusēja. Vai UGF var no manis pieprasīt šo summu atmaksāt (190,00 EUR), ja es bērna mātei esmu jau samaksājis? Kā risināt šo jautājumu ar UGF? No jūnija ik mēnesi es pārskaitu bērna mātei nu jau 95,00 EUR mēnesī kā uzturlīdzekļus, maksājuma dokumentu nosūtu UGF – līdz ar to, balstoties uz manis iesniegto dokumentu ik mēnesi, UGF jūnijā, jūlijā un augustā neko neizmaksāja bērna mātei. Bet vēl joprojām no manis pieprasa tos 190,00 EUR. Lēmums par uzturlīdzekļu izmaksu no UGF paredz, ka līdz bērna pilngadībai UGF maksās uzturlīdzekļus manā vietā. Bet es kā bērna tēvs vēlos pats maksāt bērna mātei uzturlīdzekļus, negribu būt kā tāds parādnieks valstij, jo godprātīgi pildu savus tēva pienākumus. Vai es varu pieprasīt UGF atcelt šo nepamatoti pieņemto lēmumu par uzturlīdzekļu samaksu manam bērnam no fonda un turpināt pats maksāt bērna mātei uzturlīdzekļus par bērnu (kā tas bija līdz šim)?

A
atbild:
17. novembrī, 2017

Atbildot uz saņemto jautājumu, informējam, ka atbilstoši Civillikuma 179. panta piektajai daļai un Ministru kabineta noteikumiem Nr. 37 „Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam” katram vecākam neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa ir pienākums katru mēnesi nodrošināt saviem bērniem minimālos uzturlīdzekļus:

  • katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai – 25% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas, kas 2017. gadā ir EUR 95;
  • katram bērnam no 7 gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai – 30% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas, kas 2017. gadā ir EUR 114.

Administratīvā procesa kārtībā (lietās, kurās vecākam nav ar tiesas nolēmumu noteikts pienākums maksāt uzturlīdzekļus bērna uzturam) ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda (turpmāk – fonds) līdzekļiem tiek nodrošināti bērni līdz pilngadības sasniegšanai, ja vecāks nenodrošina savam bērnam minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kāds noteikts, pamatojoties uz Civillikuma 179. panta piekto daļu, līdz ar to Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijai (turpmāk – fonda administrācija) ir tiesisks pamats pieņemt lēmumu par uzturlīdzekļu izmaksu, ja vecāks ir nodrošinājis uzturlīdzekļus tikai EUR 80,00 apmērā.

Lēmumu par uzturlīdzekļu izmaksu viena mēneša laikā no tā spēkā stāšanās dienas var apstrīdēt, iesniedzot iesniegumu fonda administrācijā, Pulkveža Brieža ielā 15, Rīgā, LV-1010, adresējot to Tieslietu ministrijas valsts sekretāram. Informācija par lēmuma apstrīdēšanu ir iekļauta arī lēmumā, ko saņēmāt.

Uzturlīdzekļu garantiju fonda likums paredz, ka iesniedzējam izmaksājamo uzturlīdzekļu apmēru aprēķina, skaitot no dienas, kad iesniegums iesniegts fonda administrācijai, un uzturlīdzekļus bērnam izmaksā tādā apmērā, kādu, pamatojoties uz Civillikuma 179. panta piekto daļu, noteicis Ministru kabinets.

Ņemot vērā minēto, parādniekam veidojas parāds no fonda administrācijas izmaksāto uzturlīdzekļu apmērā par periodu, kad vecāks nenodrošināja uzturlīdzekļus Ministru kabineta noteiktajā minimālajā apmērā. Par izmaksātajiem uzturlīdzekļiem tiek aprēķināti likumiskie procenti, kas ir 6% gadā.

Saskaņā ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 18. panta pirmo daļu parādniekam ir pienākums atmaksāt fondam šā likuma (..) noteiktajā kārtībā izmaksātos uzturlīdzekļus un likumiskos procentus par tiem.

Tikmēr Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 17. panta pirmās daļas 4. punkts iesniedzējam uzliek par pienākumu informēt fonda administrāciju, ja parādnieks maksā iesniedzējam uzturlīdzekļus bērna uzturam tādā apmērā, kādu, pamatojoties uz Civillikuma 179. panta piekto daļu, noteicis Ministru kabinets. Gadījumā, ja no vecāka saņemti uzturlīdzekļi mazākā apmērā, iesniedzējam šāda pienākuma nav, un fonda administrācijai nav tiesiska pamata iesniedzējam pieprasīt atmaksāt no Uzturlīdzekļu garantiju fonda saņemtos līdzekļus. Ņemot vērā minēto, pienākums atmaksāt no fonda izmaksātos līdzekļus un par tiem aprēķinātos likumiskos procentus aprakstītajā situācijā pilnā apmērā gulstas uz bērna tēvu.

Ar lēmumu par uzturlīdzekļu izmaksu parādniekam tiek uzlikts pienākums viņa vietā no fonda izmaksāto uzturlīdzekļu un par tiem aprēķināto likumisko procentu maksājumus veikt fondā, līdz ar to pēc lēmuma stāšanās spēkā parādniekam nav tiesiska pamata veikt uzturlīdzekļu maksājumus bērna mātei.

Ministru kabineta noteiktais apmērs ir minimālais, ko katram vecākam ir pienākums nodrošināt, līdz ar to parādnieka veiktie uzturlīdzekļu maksājumi bērna mātei var tikt uzskatīti par papildu uzturlīdzekļu maksājumiem, jo vecākam nav liegts veikt lielāku uzturlīdzekļu maksājumu, nekā ir valstī noteiktais minimums. Līdz ar to, neievērojot ar lēmumu noteikto maksāšanas kārtību, parādniekam var turpināt pieaugt parāds valstij viņa vietā izmaksāto uzturlīdzekļu apmērā.

Uzturlīdzekļu izmaksa no fonda tiek veikta līdz brīdim, kamēr bērns sasniedz pilngadību, ja vien līdz pilngadības sasniegšanai nav zudis tiesiskais pamats uzturlīdzekļu izmaksai. Pamats izbeigt uzturlīdzekļu izmaksu ir arī iesniedzējas iesniegums, ar kuru iesniedzēja turpmāk atsakās no uzturlīdzekļu saņemšanas no fonda līdzekļiem.

Gadījumā, ja vecāks, kura vietā tiek izmaksāti uzturlīdzekļi no fonda, ir sedzis uzturlīdzekļu parādu fondam un savlaicīgi veic kārtējos ikmēneša uzturlīdzekļu maksājumus, attiecībā uz vecāku neiestājas negatīvas sekas, tostarp netiek sniegtas ziņas par uzturlīdzekļu izmaksu parādnieka vietā portālā www.latvija.lv un netiek piemērots transportlīdzekļu un kuģošanas līdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums. Tāpat parādniekam ir tiesības vērsties fonda administrācijā ar iesniegumu par vienošanās slēgšanu, vienojoties par kārtību, kādā veikt uzturlīdzekļu un likumisko procentu maksājumus fonda administrācijai.

Ja parādnieks ir noslēdzis vienošanos ar fonda administrāciju un to pilda, tad:

  • tiek apturēts likumisko procentu pieaugums;
  • netiek sniegtas ziņas par uzturlīdzekļu izmaksu parādnieka vietā portālā www.latvija.lv;
  • netiek piemērots transportlīdzekļu un kuģošanas līdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums.
Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 57 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas