E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13376
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Jāsazinās ar UGF administrāciju

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. decembrī, 2017
Krista

Labdien ! Man tāds jautājums: uzturlīdzekļus man izmaksā Garantiju fonds, tad vienu mēnesi maksā bērnu tēvs, tad mēnesi nemaksā. Dodu atskaites Garantiju fondam. Kas turpmāk izmaksās uzturlīdzekļus, ja tēvs neveic regulārus maksājumus?

A
atbild:
18. decembrī, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls

Parādnieks ar šādu rīcību pārkāpj parāda atmaksāšanas kārtību. Ja uzturlīdzekļu piedziņa tiek veikta civilprocesa ietvaros ar tiesas spriedumu, maksājumi jāveic tiesu izpildītāja depozīta kontā. Savukārt, ja uzturlīdzekļi tiek maksāti administratīvā procesa ietvaros ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas lēmumu, par parāda maksāšanas grafiku un kārtību parādniekam jāvienojas ar fonda administrāciju.

Tikmēr Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 17. panta pirmās daļas 4. punkts iesniedzējam uzliek par pienākumu informēt fonda administrāciju, ja parādnieks maksā iesniedzējam uzturlīdzekļus bērna uzturam tādā apmērā, kādu, pamatojoties uz Civillikuma 179. panta piekto daļu, noteicis Ministru kabinets (25% vai 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās algas atkarībā no bērna vecuma). Parasti, lai izvairītos no situācijas, ka pēc laika fonda administrācija lūdz atmaksāt nepamatoti izmaksātos uzturlīdzekļus, uzturlīdzekļu saņēmējs ne tikai informē fonda administrāciju (kā arī tiesu izpildītāju, ja uzturlīdzekļi tiek piedzīti ar tiesas spriedumu) par to, ka parādnieks ir veicis minimālo uzturlīdzekļu maksājumu, bet arī lūdz neizmaksāt uzturlīdzekļus no fonda par konkrēto mēnesi. Pēc tam fonda administrācija turpina izmaksāt uzturlīdzekļus tāpat kā iepriekš.

Gadījumā, ja no vecāka saņemti uzturlīdzekļi mazākā apmērā, iesniedzējam šāda pienākuma nav un fonda administrācijai nav tiesiska pamata iesniedzējam pieprasīt atmaksāt no Uzturlīdzekļu garantiju fonda saņemtos līdzekļus.

Tomēr, lai gūtu precīzas atbildes konkrētajā situācijā, aicinām personiski sazināties ar fonda administrāciju.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas