E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12816
Lasīšanai: 3 minūtes

Minimālais uzturlīdzekļu apmērs katram bērnam

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. septembrī, 2017
Agija

Labdien! Saskaņā ar Civillikuma 179. pantu – Minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kuru bērnam nodrošināt ir pienākums katram no vecākiem neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa, nosaka Ministru kabinets, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēnešalgu un bērna vecumu. Tiesa pēc prasītāja lūguma nekavējoties pieņem lēmumu par to, kādā apmērā atbildētājam pagaidām, līdz strīda izšķiršanai, jāsedz bērna uzturēšanas izdevumi. Bērna pagaidu uzturlīdzekļu apmērs nevar būt mazāks par Ministru kabineta noteikto minimālo bērna uzturlīdzekļu apmēru. Jautājums šāds, ja tēvam ir divi nepilngadīgi bērni (10 un 14 gadi, katram bērnam sava māte), tad pēc tiesas sprieduma kāda summa pienāksies KATRAM bērnam? Tēva ienākumi nav noteiktā minimālā mēnešalga.

A
atbild:
21. septembrī, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr. 37 “Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru” 2. punktam minimālais uzturlīdzekļu apmērs katram bērnam līdz 7 gadu sasniegšanai ir 25%, savukārt no 7 gadiem līdz 18 gadu sasniegšanai – 30% no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša algas. Tā kā 2017. gadā noteiktā minimālā mēnešalga Latvijā ir 380 eiro, attiecīgi minimālais uzturlīdzekļu apmērs ir 95 eiro vai 114 eiro mēnesī katram bērnam atkarībā no viņa vecuma.

Tātad minimālais uzturlīdzekļu apmērs diviem 10 un 14 gadu veciem bērniem ir 114 eiro par katru bērnu (kopā 228 eiro mēnesī).

Vienlaikus vēršam uzmanību, ka minimālais uzturlīdzekļu apmērs ir nepieciešams bērna pamatvajadzību nodrošināšanai, taču likumdevējs ir noteicis arī to, ka abi vecāki uztur bērnu samērā ar savām spējām un mantas stāvokli (Civillikuma 179. panta pirmā daļa).

Līdz ar to, izšķirot strīdu par uzturlīdzekļu apmēru tiesā, tos var prasīt arī lielākā apmērā par minimālo, taču prasītājam tādā gadījumā ir jāpamato ar pierādījumiem, ka prasītā summa atbilst bērna vajadzībām un abu vecāku materiālajām iespējām, kas katrā individuālajā gadījumā ir atšķirīgas. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas