E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12576
Lasīšanai: 3 minūtes

Uzturlīdzekļi jāmaksā arī bērniem ārzemēs

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. augustā, 2017
Linda

Labdien! Situācijas apraksts: vecāki šķīrušies – ikdienas aizgādība mātei, tēvam saskarsmes tiesības. Māte bez tēva ziņas kopējos bērnus izvedusi no valsts. Tēvs bērnus nav redzējis divus gadus, kā arī bērni ar tēvu īpaši kontaktēties nevēlas. Vai tēvam ir jāmaksā uzturlīdzekļi, ja viņam pat nav iespējas ar bērniem tikties, kā arī bērni ir iedzīvojušies mātes ģimenē, jo mātei ir jauns vīrs?

A
atbild:
05. septembrī, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls

Līdz pilngadības sasniegšanai bērns ir vecāku aizgādībā. Aizgādība ir vecāku tiesības un pienākums rūpēties par bērnu un viņa mantu un pārstāvēt bērnu viņa personiskajās un mantiskajās attiecībās. Civillikuma 179. panta pirmajā un otrajā daļā noteikts abu vecāku pienākums samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Pienākums gādāt par bērnu neizbeidzas, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem.

Aizgādība un līdz ar to arī absolūts uzturēšanas pienākums izbeidzas tikai Civillikuma 198. pantā noteiktajos gadījumos:

  • ar vecāku vai bērna nāvi;
  • kad pazudušais no vecākiem atzīts par mirušu;
  • kad bērnu adoptējusi trešā persona;
  • kad bērns sasniedzis pilngadību.

Tas nozīmē, ka vecākam saglabājas pienākums maksāt uzturlīdzekļus savu bērnu uzturam neatkarīgi no tā, kurā valstī bērni dzīvo un kā tiek (vai netiek) realizētas saskarsmes tiesības. Pienākums maksāt uzturlīdzekļus izbeigtos tādā gadījumā, ja mātes laulātais bērnus ar Jūsu piekrišanu adoptētu.

Savukārt, ja tiek pārkāptas Jūsu vecāka tiesības uz saskarsmi ar bērnu, tās jārisina atsevišķā prasībā, nesaistīti ar bērnu tiesībām saņemt uzturlīdzekļus no vecāka.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 244 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas