E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12482
Lasīšanai: 3 minūtes
2
6
2
6

Ja strādā, vecāku pabalstu izmaksā 30% apmērā no aprēķinātā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
31. jūlijā, 2017
Ance

Labdien! Savam darba devējam prasīju 1,5 gadus ilgu bērna kopšanas atvaļinājumu, līdz ar to arī VSAA aprēķināja pabalstu uz 1,5 gadiem. Tomēr vēlāk no darba devēja saņēmu dokumentu, ka atvaļinājums piešķirts uz mazāku laiku (nepilniem 9 mēnešiem), līdz datumam, kad beidzas mans darba līgums. Tagad darba līgums ir pagarināts un darba devējs mani aicina darbā. Ja piekritīšu atgriezties darbā (uz 1/2 slodzi), kādas būs izmaiņas pabalsta izmaksā? Ja laužu darba līgumu, vai tad pabalstu man turpinās izmaksāt aprēķinātajā apmērā?

A
atbild:
01. augustā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba likums nosaka tiesības uz 1,5 gadus ilgu bērna kopšanas atvaļinājumu. Un to gan bērna māte, gan bērna tēvs var izņemt līdz bērna 8 gadu vecumam, arī pa daļām. Šo atvaļinājumu piešķir darba devējs, un tas ir neapmaksāts atvaļinājums.

Darba likumā paredzētā iespēja izmantot pusotru gadu ilgu bērna kopšanas atvaļinājumu ir kalendārā laika periods.

Savukārt vecāku pabalstu piešķir un maksā, līdz bērns sasniedz pusotra gada vecumu. Tātad pabalsta saņemšanas periods ir saistīts ar bērna vecumu.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra vecāku pabalstu piešķir un aprēķina tam periodam, kādu vecāks pats ir izvēlējies šī pabalsta saņemšanai. No izvēlētā pabalsta saņemšanas ilguma atkarīgs pabalsta apmērs.

  • Ja izvēlas pabalstu saņemt līdz bērna 1 gada vecuma sasniegšanai, to aprēķina 60% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.
  • Ja izvēlas pabalstu saņemt līdz bērna pusotra gada vecumam, pabalstu  aprēķina 43,75% apmērā no saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Ja ir izdarīta izvēle par vecāku pabalsta izmaksas periodu (līdz bērna 1,5 gadu vecumam vai līdz 1 gada vecumam) un pabalsts piešķirts, tā izmaksas periodu nav tiesību mainīt.

Pilnā apmērā vecāku pabalsts tiek maksāts, ja pabalsta saņēmējs atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā.

Ja pabalsta saņēmējs vecāku pabalsta saņemšanas laikā zaudē darba ņēmēja statusu, vecāku pabalsta izmaksu turpina piešķirtajā apmērā.

Ja atsāksiet strādāt, gūsiet ienākumus kā darba ņēmēja laikā, kad saņemat vecāku pabalstu (līdz bērns sasniedz 1,5 gadu vecumu), pabalstu maksās 30% apmērā no piešķirtā.

Arī tad, ja strādā, ir tiesības turpināt saņemt bērna kopšanas pabalstu 171 eiro mēnesī un vecāku pabalstu (30%) vienlaikus.

Par pabalsta izmaksas turpinājumu un tā apmēru individuālā gadījumā ieteicams uzzināt VSAA, iespējama arī saziņa elektroniski, rakstot uz e-pastu: konsultacijas@vsaa.lv.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas